Ben Affleck i Gone Girl

Oerhört spännande och snyggt!


Regissören David Fincher använder sin förfinade fingertoppskänsla när han får hela universum att rotera sakta runt två personer. Makarna Amy och Nick Dunne. (Rosamund Pike & Ben Affleck).

blurayI ett äktenskap som börjat med fjärilar i magtrakten och en evigt lysande framtid tillsammans har åren förvandlat turtorduvorna Amy och Nick till ett par bittra gamar. Sämre blir det när deras femte bröllopsdag nalkas och Amy försvinner spårlöst.

Polisen kopplas in och riktar såklart sin utredning mot Nick, det är praxis. Värre än det är dock att han inte blir någon favorit i media, där Amys försvinnande blir en enorm händelse med stora rubriker. Alla är övertygade om att det här är ett klassiskt hustrumord och att Nick är skyldig, men ju längre han kommer i sitt egna sökande efter sin fru, desto konstigare verkar Amys försvinnande. För hur försvann Amy egentligen… och varför?

Svaren ges i den rutinerade regissören David Finchers oerhhört spännande berättande. Han tar inte bara till vara på det välskrivna manuset av Gillian Flynn (vars bok är förlagan till filmen) utan väcker också liv i en slumrande Ben Affleck som jag personligen trodde skulle bli den här filmens akilleshäl. Han är grym under Finchers regi och långt från sin Daredevilfadäs eller alla töntiga romcoms. En ljusglimt i mörkret för alla som väntar på att Affleck tar på sig Batmandräkten också, han kanske inte sabbar det helt, men han behöver hjälp för att nå sin fulla potential. De båda huvudrollerna ställda mot varandra visar prov på en ännu bättre skådis i Rosamund Pike som här gör sin hittills bästa roll på film. Hon är totalt övertygande, en ren njutning att se och en verklig femme fatale för filmhistorieböckerna.

Jag har ju (som vanligt) inte läst boken som filmen är skapt från men jag kan tänka mig att det är en nervpirrare av rang för det är verkligen filmen. Trots att berättandet är öppet och förlitar sig på “Hur” och “Varför” istället för “Vem” så är det långt ifrån att jag tappar intresset och det här är också tack vare manus och regi, allt fungerar och att Gone Girl fått idel höga betyg av pressen och till och med letat sig in på IMDB’s prestigefyllda Top #250 är ingen överraskning.

Affleck och Pike gör sina karriärers bästa roller, Fincher briljerar med ett hantverk jag inte sett honom lyckas med sen Se7en och Fight Club och utgångsläget från Gillian Flynns bok är starkt. Gone Girl är helt rätt val för en spännande kväll och om du inte redan sett den, gör det snart.