Garbage warrior

Inspirerande om miljöhus.


Michael Reynolds är en naturkraft på väg mot en bättre värld. Oroad över klimatförändringarna och fylld med kreativa ideér om hur människan kan leva i helt självförsörjande hushåll visar han här i Oliver Hodge’s dokumentär vad som kan göras och varför. Kampen mot växthuseffekten är en ständigt pågående, men Garbage warrior handlar om mycket mer än bara kalla tråkiga fakta. Det är lite av en biografi blandat med saga. Om en man med stort hjärta som önskar frihet till sig själv och sina medmänniskor.

Det är lätt att ty sig till den vildvuxne mannen som sedan sjuttiotalet byggt små samhällen runt om Taos, New Mexico. Husen är inte bara annorlunda till utseende utan även för sina egenskaper. Det behövs inga vattenledningar, ingen elektricitet dragen och ingen värme. Allt, även i vintertid går att utvinna ur sol, vind och jorden – bara man bygger på rätt sätt.

Först får vi lära känna mannen bakom projekten. Han som skapar byar som intresserar fler och fler miljötänkande entusiaster och andra som ledsnat på hamsterhjulet vi alla springer runt i. Han är en stark personlighet med arkitektutbildning och tillhörande licens som grund. Kämpande i en uppförsbacke byråkratiskt då stadsplanerare på mer eller mindre pin kiv verkar sticka in pinnar i hjulen på Reynolds experimentiella samhällen. De säger att de inte följer normen och avviker från de standarder för säkerhet och utseende som bestämts. Reynolds måste ställa sig upp mot det här för att kunna fortsätta utveckla sina ideér och det gör han, stark som en oxe.

Genom att bli ett med systemet och nästla sig in i korridorerna med nya lagförslag verkar det som om att det kanske ska gå vägen. Men byråkratin är ett otroligt segt maskineri… tills något oförutsett sker och Reynolds tankesätt kanske adopteras om hans uppinningar visar sig vara effektiva.

Reynolds är en nyskapande byggmästare och planerare som nästan uteslutande använder sig av det vanligt folk kallar för sopor i sina hus. Genom att bygga in olika sorters flaskor skapas det ljus och värme, jord i bildäck ger stabila väggar och ett tills synes enkelt men i grunden avancerat avrinningssystem ger det vatten som behövs. Allt specificieras inte funktionellt men enligt dokumentären så går det alltså att leva helt oberoende av köp och abonnemang från el, vatten och värmedistributörer. En rätt lockande tanke som nog ändå kräver sin entusiast för att det ska fungera klockrent.

Garbage warrior’s inspelningstid sträcker sig över tre år och vi följer Reynolds med partners närgånget. De är samariter med stora hjärtan och tvekar inte att dela med sig till behövande, när tsunamis slår till är de där för att utbilda och bygga – när Hurricane Katrina bestal USA på New Orleans likaså. Garbage warrior blir på så sätt både en informativ film kring miljöarbete och vad vi skulle kunna göra (men inte gör) samtidigt som det är en gripande film om en man och hans vänner, alla kämpandes för en enklare och ur miljösynpunkt bättre värld.

Till en början en väldigt intressant och informativ film med massvis av nya spännande byggnader att titta på. Reynolds berättar om det förgångna och hur hans ideér växt fram och förverkligas. Sen byts det ut mot en byråkratisk kamp som jag inte finner lika intressant. Även om samma entusiasm och kämpaglöd finns att finna i Reynolds så blir politik i verkligheten sällan bra på film, vilket också gäller här. Efter ett segt mellansegment så återgår vi till den man jag saknat från inledningen och miljöerna byts ut. Vi beger oss till tsunamidrabbade områden och det här är höjdpunkten med hela filmen, engagemanget, brödraskapet och gränsöverskridande samarbete är inspirerande, vilket också är känslan som finns kvar i mig när Garbage warrior avslutas. En typisk film som lockar till att ta ett större ansvar för miljön genom att visa på att det faktiskt går och att det faktiskt gör skillnad.

Är du miljökämpe, måttligt intresserad eller bara ute efter en dokumentär att se, så kom ihåg Garbage warrior, en riktigt bra och inspirerande film.

INGA KOMMENTARER