Colin Firth i Gambit

Colin Firth och Alan Rickman gör kanonroller, men resten då?


Michael Hoffman regisserar till manus av Ethan och Joel Coen när det ska göras remake (eller version) av filmen med samma namn från 1966. Shirley MacClaine, Michael Caine och Herbert Lom har lyckosamt bytts ut mot Cameron Diaz (PJ), Colin Firth (Harry) och Alan Rickman som den excentriske miljonären och konstsamlaren Shabandar.

Harry har lagt upp planen för att på bästa sätt lura på Shabandar en oäkta Monet-tavla. En tvättäkta kupp där varje manöver måste klaffa med nästa för att slutresultatet ska bli perfekt. Att Shabandar är Harrys arbetsgivare och den man han hatar mest i hela världen skapar motivation och planen tycks felfri. I alla fall i Harrys tankar.

Men… ingenting går som Harry hoppats och med hjälp av “Majoren” (Tom Courtenay) får han istället för att inkassera stora pengar barnvakta den orederliga PJ (som är en del av planen, från Texas med dialekt och hela köret) medan Shabandar blir alltmer misstänksam. I några desperata försök att vidhålla vid sin vision kämpar Harry på, men kommer han få någon belöning för allt sitt hårda arbete? Eller kanske vore det bättre om planen omarbetades helt och hållet?

Gambit DVDGambit är en film som påminner om de klassiska kupp-filmerna med välklädda engelska gentlemen som avskyr varandra men ändå visar upp sin artiga sida. Som motpol slängs Cameron Diaz in i mixen, typisk blond texastös och en hejare på rodeoridning. Det är hon som är nyckeln i Harrys plan och även den svagaste länken, och även anledningen till de flesta av alla de roliga scener och replikskiften Gambit erbjuder, även om Diaz inte är särskilt rolig i sin egen roll.

Konstkuppen, målet och underdog-drivet är alla bra beståndsdelar i Gambit. Eftersom jag inte har sett “originalet” från -66 så kan jag inte jämföra. Det som inte fungerar riktigt i 2012 års upplaga är enbart det att karaktärerna är lustiga, fyndiga och vitsiga vilket ju är roligt, men knappast givande för filmens handling. Det blir mer en uppvisning i Joel och Ethan Coens komik än en kupp-film och jag hade hellre sett både och, då jag vet att de kan göra det. (Burn after Reading innehåller liknande önskemål.)

Gambit är ändå en rolig film med olika lager av komedi och mycket att bli underhållen av vare sig man gillar slapstick eller lite mer subtil humor. Alan Rickman och Colin Firth är underbara i sina roller och gentemot varandra spelar de som allra bäst. Diaz ligger måhända lite väl på klicheésidan med sin överdrivna Texasaccent men även om hon drar det kortaste strået så klarar hon sig över förväntan. Hon är lite av det osäkra kortet redan från start här.

Gillar du Bröderna Coens filmer så kommer du säkert att gilla Gambit. Det är inte fullt lika stilistiskt och smart som deras helt egna verk då Michael Hoffmans regi inte är lika utstuderad, men även på grund av den ojämna fördelningen mellan karaktärer och handling. Trots det en stark trea och därmed en film jag tycker bör ges den tid den kräver, den blir ännu mer intressant under andra titten till och med.

INGA KOMMENTARER