Galenskaparna och After Shave

Nu kläms det på Kulturtuben och ut kommer tre timmar blandat med Galenskaparna.


En mix av gamla sketcher och klipp från tv och shower. Något för alla och något från allt. Skruven är lös, gamla Träsmak, den inte så roliga showen Cyklar, kultkonstaterade Macken, Stinsen brinner som tillsammans med Grisen i säcken innehåller de bästa sångnumren men det är inte allt. Resan som blev av, Gladpack, Tornado – en tittarstorm plus flera, alltså ett riktigt rejält hopplock från underhållarnas långa karriär. Det äldsta daterat 1984 och det senaste 1999.

Precis som de flesta som sett Galenskaparna och Aftershave tänker så är det här ett säkert kort för att få lite av det som lockat till skratt förut. Sketcherna känns igen, Farbror Frej läggen en ansiktsmask (mask på näsan) och en av mina genom tidernas största favoriter ”Perry Mason on ice” är fortfarande lika rolig och hysterisk att titta på.

Blandningen är en bergochdalbana i skojighet, med ganska djupa dalar – till exempel när Knut Agnred gör sin tolkning av Linus på linjen, verkligen långt ifrån det bästa. Många minns just den sketchen för sin skojighet, jag såg den för första gången nu och jag hade svårt att tycka om.

För att sammanfatta allt som finns på skivan så är det ändå (trots de djupa dalarna) under färden en riktigt härlig samling klipp Spiderbox har dragit ihop. Det är ett framgångsrecept och jag betvivlar starkt att någon som skaffar den här skivan för att mata sin dvd-spelare kommer bli besviken.

Extra roligt att se den underliga sketchen Perkele, där en textare gör sig rolig medan miljön i bild är hård finsk landsbygd där bastun och köket står oseparerat. En av dessa komikers bästa produktioner och jag kan inte sluta skratta åt den flamsfinländska som talas. Det är gött att se och minnas Galenskaparna & Aftershave, som ju flutit bort ur bild och nu mest används i citat som ungdomarna inte förstår. Kanske finns det en möjlighet för en nyberömmelse? Fortsatt nämnvärda scener är sångnumret Bragdmamma från Stinsen brinner, där danskoreografin borde ha vunnit något slags pris, det är oslagbart. Det och mycket mer, i en tretimmarskavalkad av Galenskap… och aftershave.

Betyget hamnar på en fyra, främst för mängden innehåll, 42 separata scener som är uppdelade i kapitel på skivan (jättebra) men också för valet av material, som ger en bra översikt över vad ett nytt fan kan fördjupa sig i och vad en nostalgiker gör bäst i att se om.

INGA KOMMENTARER