Michael B. Jordan i Fruitvale Station

En involverande beskrivning av Oscar Grants sista dag.


År 2009 hade precis börjat och Oscar Grant (Michael B. Jordan) var ute på nyårsfirande med sin flickvän och några kompisar. På tåget hem uppstod ett bråk med anknytning till Oscars förflutna och hela sällskapet togs om hand av polis vid Fruitvale Station. De sattes mot en vägg på perrongen när stämningen eskalerade snabbt med mycket folk på plats. Ett mardrömsscenario för polisen som på bara några sekunder gick från kaos till ett rent helvete. Och när tåget återigen lämnade Fruitvale Station så hade det otänkbara hänt och en ung man låg blodig på marken. Utan att nån riktigt kunde förklara varför, allt hade bara gått så väldigt fel.

Fruitvale Station (Last Stop Fruitvale Station) är 28-årige regissören Ryan Cooglers mäktiga debutfilm. Han sätter ut med avsikt att berätta om Oscar Grant, en vanlig ungdom i Oakland som trots alla motgångar bestämt sig för att leva hederligt men enligt ödes nycker inte hade mycket för det. Han var föredetta dömd och intagen, en vänsterprasslare men även en hjälpsam människa, pappa till en fyraårig dotter och son till en omtänksam mor. (Octavia Spencer) Hans porträtt målas väldigt subjektivt och direkt. Allt med förhoppningen att jag som tittar ska fästa ett emotionellt värde i hans kamp, vilket jag också gör. (Det är sällan jag viker undan för någon som jobbar för sin personliga förbättring när det kommer till film.)

Med en närgången stil från Coogler där en väldigt rörlig kamera följer Oscar i de mest vardagliga situationer så visas hans bästa sidor upp. Inte enbart men det är det goda med honom jag kommer ihåg. Det är det det goda vi som publik är menade att fästa vikt vid för att förfasas över vad som slutligen kommer att ske. Skådespelet från Michael B. Jordan är klanderfritt och övertygande och han gör verkligen rollen till en stor personlighet. Och med den uppenbara upplösningen på den dag vi följer Oscar (som Coogler något sensationalistiskt visar i inledningen av filmen med hjälp av en mobilkamerafilm från de faktiska händelsern) så är det svårt att inte känna med honom.

Emotionellt är Fruitvale Station en berg-och-dalbana med ordentlig fart i nedförsbackarna. Lika mycket ett starkt underdog-drama från ett hårt amerika som det är en intressant film med tanke på att Oscar Grants sista dag i livet provocerar och rör upp känslor i ett USA där misstagen aldrig tycks upphöra att upprepas. Oscar Grant är bara en av många olyckliga dödsfall där kedjan misstanke – misstag – misär gör sig gällande.

Det finns ingen kista med guld vid slutet på regnbågen och Fruitvale Station lämnar mig med en dålig känsla i magen, jag har mycket att forska kring när filmen är slut och hittar väldigt mycket om Oscar Grant, men ännu mer om vad som skett. Händelsen följdes av kontroverser, demonstrationer och upplopp, polisen i fråga dömdes medan internet fylldes av passagerares egna videos med tillhörande upprörda kommentarsfält. Minst lika givande läsning som filmen är en givande upplevelse och skillnaden där är det viktigt att veta – då Coogler gör ett drama, inte en helt korrekt redovisning.

Det Coogler gör med Oscar Grants berättelse är snyggt och känslomässigt involverande. Dock är jag inte helt med på de fabricerade delarna av manuset som är aningen glorifierande. Jag gillar inte heller att Coogler använder filmens antiklimax till att knyta ihop smårollers medverkan för att få till en dramaturgiskt intressant film, istället för att hålla fokus på det viktiga, det som skedde, som jag tycker vore ett mer rättfärdigat val.

Men som involverande dramatik, underdogberättelse och en stark film att både skratta och gråta med. Där har Coogler träffat rätt och det ska bli intressant att se om det här blir regissörens spår (realistiska filmer från ett opriviligierat USA) eller om han siktar på ett annat område, som till exempel att göra en spinoff från boxningsfilmerna Rocky som enligt internet verkar vara det gällande. Vet inte riktigt vad jag ska säga om det… Blir det trams så finns ju i alla fall alltid Fruitvale Station.