Nicolas Cage i Frozen Ground

Intressant om mördare och offer.


Robert “Bob” Hansen mördade närmare tjugo kvinnor från inledningen av sjuttiotalet till början av åttio. Han riktade in sig på prostituerade eller strippor och de som tillfångatogs gick en våldsam död till mötes. Hansen var dock ingen enkel seriemördare som planerade sina dåd från en sunkig lägenhet och höll sig utanför samhället. Han var familjefar, make, husägare. En ansedd person i Alaska, med allt att förlora och allt att försvara.

Ett av Hansens offer hette Cindy Paulsen och hon blev nyckeln för detektiven Jack Halcombe (Nicolas Cage) som tillägnade en stor bit av sitt liv för att lösa det här fallet. Eftersom Halcombe var övertygad om vad som pågick men hade problem att skaffa bevis blev Cindy viktig, då hon lyckats fly när Hansen metodiskt försökte ta henne till skogen för ytterligare en regelrätt avrättning. Den enda kvinnan som överlevde.

I The Frozen Ground följer vi utredningen och dess stora komplikationer med den undre världen i Alaska (som är större än man kan tro) samt problemen med att jaga en intelligent mördare som alltid tycktes ha ett alibi och som aldrig skulle tillåta sig att bli tagen på bar gärning.

The Frozen Ground DVDScott Walker som regisserar/har skrivit manus lyckas bra med att hålla iordning de tusentals trådar han måste ta hänsyn till. Det är de större delarna angående brotten som behandlas till fördel för en psykologisk och human inblandning hos offer och mördare. Cindy Paulsens berättelse är minst lika intressant som fakta runt Hansen, och att Vanessa Hudgens spelar rollen som Cindy väldigt trovärdigt gör inte det sämre. John Cusack anammar den otrevliga rollen som Hansen med bravur även han, utan tvekan den bästa rollen han gjort på många år (såvida jag inte glömt något speciellt här) vilket inte kan sägas om Nicolas Cage tyvärr, som med en evigt bekymrad blick och en okarismatisk rynka mellan ögonen levererar repliker utan den pondus jag hade hoppats på.

För mig är seriemördarscenarion alltid spännande och Robert Hansen var för mig okänd sen tidigare, Frozen Ground har väckt mitt intresse för händelserna och flera dokumentärer har setts. (De finns på Youtube i skrivande stund.) Oavsett vilken man ser, dokumentär eller den här spelfilmen, så får man rätt information med vissa avvikelser i filmen (som det brukar vara).

Berättandet är inte det allra bästa, visuellt sett en rätt tråkig film såvida man inte gillar stora vyer från Alaska. Biroller som Curtis “50 Cent” Jacksons “pimp” känns väldigt onödiga i en så pass allvarlig film. Då de inte ger mer än ett förvånat “..är han med!?” mitt i all bedrövelse. Men informationen går som tur är fram ändå efter att den chocken har lagt sig. Den allra största fördelen med hela filmen är andelen tid som tilldelats offret och mördarens perspektiv, de båda kommer fram tillräckligt tydligt för att dölja de övriga bristerna. Lite ovanligt, mycket bra.

Så är du intresserad av seriemördare eller tyngre thrillers ämnesvis så rekommenderar jag Frozen Ground, men det är ingen omvälvande upplevelse som film i sig – dock bitvis väldigt spännande och intressant för att lära sig mer om både Bob Hansen och hans offer…

INGA KOMMENTARER