Frogs DVD

Idag träsket, i morgon – världen!


Det är dags att fira familjens årliga kombinerade födelsedagskalas, den enda fast punkten i Jason Crocketts liv. Han har en stor familj, rikedomar intjänade från kemibranschen och ett flott hus alldeles vid samma vatten han förorenat under hela sitt liv, men han är ändå den bittraste mannen som rullat runt på jorden det senaste halvseklet.

Tillsammans med sexiga hunken Sam Elliott gör Ray Milland (prisvinnaren i både Cannes och på Oscars) så gott de kan för att fäkta bort alla reptiler och amfibier som attackerar Crockett-land! (Crocketts hus)

Men först bygger vi upp lite stämning och varför inte börja med att beskriva inledningen av Frogs? Sam Elliott, i rollen som den frilansande naturfotografen i kanot på jakt efter nästa scoop. Han dokumenterar stränderna runt Crockett-land men blir precis som kanotisten i Göta Kanalfilmerna nästan överkörd av en snabb kraftfull motorbåt, likheterna måste nämnas. Skillnaden gentemot i Göta Kanal så stannar förövarna här och erbjuder sig hjälpa Smith, som godtar den varma handen och följer med till Crockett-land för ett mål mat och torra kläder som ursäkt.

Det tar inte lång tid efter att Smith har anlänt innan den prestigehungrige och regerande (över djuren) Jason har förklarat sina förehavanden med giftsprutning och diverse experiment för att få bort de så sablarns irriterande oxgrodorna som håller alla vakna om nätterna. Smith får på något märkligt vis uppdraget att gå och se efter hur arbetet går, trots att han helt uppenbart är en pro-natur människa. Men han går, nyfiken i en strut och det han får se är minst sagt oroväckande, döda djur överallt, ormar, fåglar, grodor – alla sorters. Han hittar även spår på en ökad population hos djuren samt en död man i en vattenpöl.

Tillbaka i huset rapporterar Smith om vad han sett och berättar även om mannen som dött, tydligen en anställd till Jason som inte verkar bry sig nämnvärt. Ett tillstånd som kommer kategorisera Ray Milland’s prestation för resten av filmen, en rullstolsbunden (i rollen) skådespelare som verkar skita i det mesta förutom födelsedagsfirandet. Sam Elliott kämpar däremot på som Smith och tar kommando över familjen som finns i huset, de måste försvara sig för snart kommer naturen att slå tillbaka, och varför inte börja hos dem som förstör skogen mest av alla?

Djuren anfaller. Det är inte fullt lika dramatiskt som det låter men ändå lyckas tv-regissören George McCowan skapa en hyfsad blandning av gott foto och medryckande scener, Frogs spelades in 1972 och som tittare måste man räkna med att inte få se de coolaste tricksen vi vant oss vid, inga animerade megagrodor alltså. Det spelar också in att budgeten till Frogs bara räckte till ungefär 600 grodor. Bara i en scen i filmen Magnolia, där det regnar grodor, föll det över 7900 grodor. Sprid ut 600 på samma yta så förstår du svårigheten med att få till den här filmen som ett överväldigande attackmontage av amfibier.

Problemet med antalet grodor och pengar märks även i vissa delar av filmen där det ena sekunden är becksvart ute, sen inte mörkt, lite mörkare igen för att åter gå till becksvart. Det här signalerar ju återanvänt material så det bara skriker om det.Men det är så charmigt och opretentiöst att jag personligen kan räkna det som en komisk bit istället för en kamp att behålla kontinuiteten och då släppa det tänkta bildspråket. Ytterligare delar av filmen som nog påverkats av antalet grodor (ett evigt tjat om det?) är den blandning av djur som vi istället får se, där man kanske kan se grodorna som bossen. Generalerna för en arme ormar, alligatorer, babyalligatorer och ett tjugotal blodiglar som är på jakt efter blodshämnd på människorna.

Och ja, det här fungerar faktiskt alldeles utmärkt. Av någon anledning så lyckas varenda oviktig Crockettsläkting som finns runt huset vandra iväg ut i skogen på något sätt eller ett annat, utan sällskap såklart. En efter en blir de kreativt tillagad föda åt de små liven medan vi sitter i soffan och funderar på om det inte vore enklast att bara springa förbi alltihopa och dra. Samtidigt finns det en grupp människor som tänker logiskt kvar och det är deras utbrytning som blir den intressant kampen mot naturen.

Frogs förblir, trots alla dessa saker en riktigt trevlig, spännande och ibland ordentligt äcklig film. Jag trodde inte att grodor kunde porträtteras som Satan själv men det kan dom tydligen. Låt er inte luras av det lustiga dvd-fodralets framsida, det här är en i klassiska banor tänkt riktigt härlig grodskräckis (som den också kategoriseras som i infon på fodralet, underbart!) med ett rakt händelseförlopp, en lustig handling och en ännu lustigare filmidé.

På dvd’n som ges ut av Studio S Entertainment i Sverige så finns det med ett riktigt laddat och bra producerat extramaterial. Biografier som jag läste varenda ord i, mycket intressant. Även en originaltrailer (som innehåller material som klippts bort från filmen), en radioreklamspot och filmografier. Det är mer än man vanligtvis får till den mest avancerat skapta film från 2011. Så stort plus för det! Bild och ljudmaterialet till filmen är inte heller det fy skam, det är visserligen en monomix ljudmässigt men det låter aldrig dåligt, möjligen vid de högsta tonerna i den något skrälliga musiken, knappast märkbart.

INGA KOMMENTARER