Filmen Friends With Kids

Mycket research för en film som aldrig blir riktigt rolig.


Det handlar om New York och den dumma föreställningen att Kärlek, Lycka och Barn inte går att kombinera. Vilket säkert stämmer om man är lika ytlig som de två ledande rollerna Jason och Julie (Adam Scott & Jennifer Westfeldt).

För när deras vänner, som består av två par där Maya Rudolph och Chris O’Dowd är det mer bakåtlutade och Kristen Wiig med Jon Hamm det stramare, börjar föröka sig och starta familjeliv märker Jason och Julie att idyllen är frånvarande. Paren bråkar, driver isär, är utmattade och inte lika tillgängliga som förut. Jason och Julie kommer därför på den grymma iden att skaffa barn utanför relationen, tillsammans, eftersom de båda någon gång kommer vilja ha barn. Och om de är vänner med barn så kommer de slippa tristessen och bråken inom äktenskapet, det blir aldrig någon skilsmässa och bäst av allt – de kan fortsätta leva sina Sex in the city-livsstilar varannan kväll, samtidigt som barnaskaffandet är avklarat, i form av en teoretiskt funktionell uppgörelse.

Friends with Kids Bluray coverDet låter ju som om att det skulle kunna fungera, men Jason och Julie glömmer några viktiga detaljer … och deras felsäkrade deal känns plötsligt inte så säker längre. Vänskapen knakar, vännerna håller sig i bakgrunden och deras gemensamma lille Joe kräver alltmer uppmärksamhet ju äldre han blir. Jason och Julie blir tvungna att agera när ridån höjs, för att skaffa barn är ingen lek – det är heltidsarbete som ofta kräver allt det som saknas i deras idé… om det ska bli riktigt bra alltså.

Friends with kids är en typisk film som går mig på nerverna i stort sett hela tiden. För det första så ogillar jag Adam Scott, han är en dålig skådespelare utan utstrålning, har aldrig gjort en rolig roll och framstår nästan alltid (och speciellt här) som en självisk knöl. Mot honom, och bredvid, ställs Jennifer Westfeldt – filmens skapare som både regisserat, skrivit manus och tagit sig an en huvudroll – och hennes insats är inte mycket mer än en kvinnlig motsvarighet till Adam Scott. För det andra så är det sällan romantiska komedier från New York fungerar, vuxna vilsna människor som inte har en susning kring vad de vill och därför tar sig an vad som helst bara för att göra något är inte roligt, det är patetiskt.

De är båda gnälliga som barn, klängiga, emotionellt handikappade och oansvariga. Varför en film, en komedi skulle revolvera runt dessa två är för mig helt omöjligt att förstå – då de båda saknar komisk timing eller ens förmåga att agera halvt ok framför kameran. Till fördel för Scott och Westfeldt så finns det fyra megaduktiga komiska talanger i bakgrunden i de fyra vännerna. Kristen Wiig, Maya Rudolph är hur roliga som helst och jag hade mycket hellre följt deras berättelser (som får väldigt lite utrymme nu) då det verkar bra mycket mer intressant. Till och med birollen från Megan Fox är mer intressant än de ledande rollerna, trots att hon inte gör någonting än agerar kudde åt Adam Scott’s ego.

Till filmens fördel så finns just de fyra vännerna, även om de aldrig får någon rejäl chans att medverka. Det är också en väldigt detaljerad film där mycket research kring småfamiljer och allt omkring det tycks varit väldigt viktigt, vilket gör det väldigt lätt för oss med småbarn att känna igen oss. Sensmoralen är givande men överdrivet blödig, dock tillfredsställande för alla som suttit och oroat sig över barnens välmående under hela filmen.

På det stora hela en kort berättelse om själviska vuxna som tror sig hittat lösningen men i verkligheten är så långt från den att de inte har en chans att förstå det själva. För mig, som har två små barn, är gift och faktiskt tycker att det är trevligt så blir Friends with kids bara irritation, främst på grund av den larviga handlingen – men även för att ingenting av allt som finns tas tillvara till fullo. Kristen Wiig står i bakgrunden, Rudolph agerar bollplank och allt som kunde ha varit roligt är helt enkelt inte roligt. Jag skrattade inte en enda gång faktiskt och det är rätt ovanligt. Letar du tvunget efter en romantisk komedi där de ledande rollerna är romantiskt involverade men ändå bara vänner så rekommenderar jag hellre Friends with Benefits istället. Roligare, inte lika sentimental och gnällig och med bättre skådespelare.

INGA KOMMENTARER