Justin Timberlake & Mila Kunis

Mila Kunis och Justin Timberlake är kärlekskompisar!


Ja, jag vet att KK inte står för kärlekskompis men lusten att använda det andra grövre och desto roligare ordet är liten. Ett par som inte har lite lust, som den här texten kommer att handla om är Dylan och Jamie (Timberlake & Kunis) som ger sig på varandra som kaniner under parningssäsong. (Om kaniner nu har någon säsong för kärleksakten.)

Friends with benefits har ändå inget med kärlek att göra, så det spelar inte så stor roll hur kaninerna lägger upp sin prokreation. Eller kan det möjligen vara så att det inte går att vara kärlekskompisar utan att någon ramlar över på den romantiska sidan och ska börja förändra och ta ett steg till?

De två innerstadsmänniskorna som båda befinner sig i sin mest aktiva ålder möts i alla fall när Dylan headhuntas till ett jobb på magasinet GQ av Jamie. En vänskap byggs upp när Jamie försöker sälja in jobbet och casha in sin provision för välförtjänt arbete och inte helt oväntat så lyckas hon övertala Dylan till att lämna sitt gamla jobb och flytta till New York, staden där Flashmobs och hustaksutsikter är de stora höjdpunkterna. Relationen utvecklas rätt snabbt till en KK-deal där det gäller för de båda übersnygga människorna att hålla sig på mattan eller för alltid förstöra en riktigt härlig vänskap.

Friends with benefits (Bluray)Friends with benefits är en följsam film som äger en enkel handling med bara ett fåtal försvårande element. Handlingsförloppet och överraskningarna är rätt så enkla att förutse och kan jämföras med i stort sett alla romantiska Hollywoodkomedier som skapats sen 2009. Det är hippt och i tiden med populära inslag som flashmobs, som väl är en Youtube-succé för oss som aldrig upplevt någon (för dig som inte vet vad en flashmob är, kolla här) …eller frustrationen med surfplattor, mild satir gentemot dagens internetjournalistik och så vidare. Det syns att det här är en film som är gjord idag, för att underhålla direkt och inget annat och i det avseendet så lyckas Will Gluck med Harley Peyton och David A. Newman (Gluck regi & manus, de andra manus) med leveransen.

Friends with benefits är en happy-go-lucky-komedi med en lovande inledning där både Andy Samberg och Emma Stone dyker upp för en stund och sen försvinner lika snabbt som ett knep att förstärka Dylan och Jamie’s singelroller lite extra. Synd tyckte jag eftersom både Stone och Samberg är bra mycket roligare än Kunis/Timberlake. En annan roll som i sig själv gör hela filmen värd att ses för de scener som den medverkar i är Woody Harrelsson’s sportredaktör på CQ, Tommy Bollinger. Harrelsson vet hur man får liv i en karaktär och ställer båda huvudrollerna åt sidan så fort han är med i bild, en mästerligt utförd biroll!

Det som kan tyckas tråkigt med Friends with benefits är att formeln romantisk komedi styr hela filmen med ett par avstickare, en liten handling på sidan av och problematik i relationer som väl kommer lösas någonstans mot slutet. Timberlake gör nästan inga av sina typiskt roliga/konstiga grejer (han brukar ju kunna bjuda på sig själv, se Bad teacher t.ex.) och Mila Kunis, trots att hon är på väg bort, har inte helt skakat av sig sin gnälliga roll från nu nedlagda That 70’s show. Det är som sagt förutsägbart på alla sätt och vis, vilket på ett sätt är lugnande eftersom slötittandet blir bekvämt och trevligt. Nackdelen med det är att utmaningen saknas, det blir nästan alltför lätt att slökolla Friends with benefits, gärna i sällskap med någon kvinnlig kompis eller flickvän/kk/fru, vad du vill…

Alltså, precis det du förväntar dig (förmodligen) utan några problem, snyggt i HD på Sony’s bluray som vanligt, extramaterialets höjdpunkt är triviaspåret som är väldigt käckt och kompismässigt. Medelbetyg har jag delat ut många på sistonde, men det här räcker inte till mer än så tyvärr eftersom det saknas någon form av egen personlighet i filmen, hade det funnits något mer så hade nog betyget blivit högre. Nu en väldigt sval trea, vilket inte är dåligt i sig.

INGA KOMMENTARER