I, Frankenstein Aaron Eckhart

Raka vägen mot slutstriden med många missade möjligheter.


Aaron Eckhart spelar Frankensteins monster och har precis mördat och begravt sin skapare när han dras in i ett heligt krig mellan djävulens demoner och Guds utsända Gargoyles. När monstrets bevisats vara mer än bara en barnsaga hoppas demonerna under ledning av den charmante Naberius (Bill Nighy) att han och Frankensteins anteckningar om sin skapelse kan vara nyckeln till att återuppväcka de som fallit i striden mot det goda, för att en gång för alla kunna härska på jorden. Motståndet låter inte vänta på sig och den gudstjänande Gargoyle-ordern har sina egna planer för monstret – som faktiskt helst av allt bara vill bli lämnat i fred…

I, Frankenstein BlurayUppbyggt som ett tv-spel far I, Frankenstein fram förklarad precis som sekvenser i ett äventyrstevespel. Dialogerna är främst skrivna för att vi ska förstå handlingen istället för att vara interaktion människor, demoner eller monster emellan. I början är det här irriterande men ju längre in i filmen vi kommer desto mer action blir det och till slut så är de mjäkiga dialogerna överflödiga. Samtidigt går de bibliska, spirituella och existensialistiska tankegångarna förlorade, de som kunde ha blivit så bra och gjort det här fantastiskt, vilket det inte riktigt är nu.

I, Frankenstein är en film precis som Hansel & Gretel: Witch Hunters. Den tar en populära myt eller saga, berättelse och placerar den i en lite steampunkig och väldigt gotisk miljö för att med största möjliga effektmakeri skapa en underhållande actionfilm för en förmodat ung publik. Och ja, det fungerar alldeles utmärkt. Sett till hur dåligt filmen tar tillvara de stora frågorna och all potential i det så är I, Frankenstein istället en framgångsrik action i mörka miljöer. Gotiska byggnader täcker natthimlen där inte helt imponerande Gargoyles flyger i jakten på läskiga demoner, överallt slåss det för fulla muggar nästan hela tiden. Pauserna mellan sammandrabbningarna blir kortare och kortare tills vi slutligen kommer till den grandiosa slutstriden mellan Monstret, då namnad Adam och Naberius i ett maffigt fyrverkeri av död och eld.

Inte en film som lever upp till mina förhoppningar om något mer än snygga datorproducerade kulisser och monster och inte väldigt relevant vad det gäller legenden om Victor Frankenstein. Men för all del, se den för dess actionsekvenser, specialeffekter och det övernaturliga. Förvänta dig dock inget annat än en rak och rätt stel väg från början till slut, där de enda som glänser är de två manliga huvudrollerna i en väldigt välsminkad Eckhart och bäst efter honom den evigt subtile och myndige Bill Nighy. Han gör ju sig så bra som badguy.