Blir man martyr om man självmordsbombar ett får?


Chris Morris räds inte kontroversen att göra skoj av terrorism. Visst har hypen lagt sig men det är ändå ett tåtrippande runt ämnet och rör ofta om i grytan med arga miner som resultat. Tvärtom så tar Morris tillsammans med sina fyra terrorister Waj, Barry, Omar och Faisal (Kayvan Novak, Nigel Lindsay, Riz Ahmed och Adeel Akhtar) tag i ämnet och gör en hiskeligt rolig komedi av det. Four lions hamnar direkt på min topp-10 lista över tidernas bästa komedier.

Det gäller att lista ut vad man ska bomba för att få bäst effekt och snabbstarta den islamska revolten i England. Kanske bör man som revertiten Barry föreslår bomba en moské för att röra om i grytan, eller småvarukedjan Booth’s som det finns ett per kvarter av i varje engelsk stad, vilket Faisal verkar sugen på. Omar har inga förslag och kämpar på med islamiska läroböcker för barn, för att kunna förstå vad som pågår.

Waj å andra sidan står för gruppens intelligens och efter en kortare och katastrofal träningsrunda som jihadist i Pakistan (i ett parti av filmen om är inspelat i Indien, Hyderabad) kommer han hem med storslagna planer för gruppen och sig själv. Det är dags att göra slag i saken, men de vet ännu inte var de ska detonera.

Four lions är en av dessa få förunnade filmer som lyckas få sin publik att gilla vedervärdiga människor. Det är självmordsbombare vi har att göra med, men de komiska scenerna avlöser varandra lika snabbt som ungarna springer runt för att åka bergochdalbanan än en gång att det är svårt att fokusera på vad dessa herrar egentligen har för sig.

Christopher Morris som skrivit manus och regisserar Four lions slår igenom med ett brak när han utan hämningar drivet med både den västerländska terroristrädslan och den islamiska extremistens inre rum. Verklighetsförankringen är lika med noll och Four lions kan liknas med filmer som Hot fuzz, Shaun of the dead eller andra “over-the-top” fungerande brittiska komedifilmer. Det är helt vansinnigt att titta på och det är det som gör Four lions till en sådan succé. Det är lätt att distansiera sig från den kommande upplösningen, trots att det händer bra många otrevliga saker under resan dit.

Intrigen följer reglerna kring normalt filmmakeri och kamerans fokus ligger på timingen i slapstick / ordvitsarkomedin som du och dina vänner förmodligen kommer garva åt både under titten och senare när ni citerar “I can’t even get them to stir their tea without smashing a window.” eller “You’ll end up on YouTube, blowing Lassie in a ditch!” och visst är det rått, långt ifrån familjärt eller rumsrent men lågvattenmärken med pruttskämt och liknande undviks.

Tycker du om engelsk film, engelsk kultur eller bara roliga skamlösa komedier så är det här helt rätt film för dig. Tar du religion på allra största allvar så kanske du bör undvika. Det finns representation av både islam och kristna/ateister i båda läger dock. Alla i filmen är inte extremister och jag tycker att Christopher Morris verkligen gjort ett bra arbete att inte förnedra folkgrupper utan han håller sig på mattan och gör bara narr av personerna vi följer. I den mån han kan det vill säga.

Trevligt att för en kort stund återigen återse Sherlock Benedict Cumberbatch som nästan syns i allt brittiskt som producerats 2010, här är han en genomusel gisslanförhandlare och har en mindre roll med några få repliker. Han klarar sig hyfsat som misslyckad polis men fungerar mycket bättre i sina seriösa roller.

  • http://voldosfilm.wordpress.com/ Voldo

    Denna vill jag se!

  • http://filmforalla.se Tb Ingvarsson

    Det tycker jag du ska! =) En av de få komedier som jag kan rekommendera om och om igen!