poster

Ett porträtt av en konstnär och kärlekslusten.


Lars Lerin växte upp i Sunnemo i norra Värmland, jag känner honom inte personligen men han verkar ha varit en vanlig grabb, som hamnat i ett lite ovanligt liv. Vid vuxen ålder blev han erkänd som en av Nordens duktigaste akvarellkonstnär och ställde ut sina tavlor i många olika länder. År 2011 skapades ett museum runt Lerins konst i Karlstad där där ett urval av hans tavlor hänger permanent, medan andra konstnärers alster passerar i egna visningar.

Det låter ju som om att Lerin borde kunna njuta av livet, och framgångarna, en talang som hamnat rätt och fått erkännandet så många söker efter hela livet utan att lyckas. Men det finns alltid en baksida. I Lerins fall ett socialt utanförskap i alkoholmissbruk som fann sig vara aktiviteten efter att ett långt förhållande tagit slut. Ett nästan klichéartat konstnärligt lidande, som ändå inte är en kliché.

DVD Packshot för dig nakenFör Lars Lerin vågar dela med sig av det egna, som de flesta av oss skulle anse vara alltför privat att tala om med andra, och han gör det på film förevigt dokumenterat av guddottern Sara Broos som filmar och även återberättar utdrag från Lars Lerins dagbok, i vilken han skriver de vackraste stycken.

“Det förflutna står mig upp i halsen, nuet är en plåga och framtiden törs jag inte tänka på. Cyberrymden är kall och tom, många grusade förhoppningar, ja tusentals brända själar irra här omkring i vanmakt och evig förtvivlan. Kärlekstörstande älsklingar som kallhamrats av hanteringen.” / Lars Lerin

För dig naken är dock inte ett porträtt av en konstnär i någon form av biografisk tappning. Bakgrunden till Lerins brokiga liv tar inte mer än fem minuter av inledningen och snart är vi ikapp för att följa hans vardagliga bestyr, som i dokumentären mest består av att ordna för att hans kärleksliv ska få en ordentlig skjuts i rätt riktning. Via internet (ett utmärkt sätt att träffa partners för övrigt) har Lars fått kontakt med en man som heter Manoel Marques, han kallas “Junior”. En brasilianare som även han söker kärleken och gemenskapen ett partnerskap erbjuder. Vi följer deras gemensamma berättelse från första mötet, där allt från språket, då de inte förstår varandra till en början, till tveksamheter runt de egna identiteterna i ett förhållande försvårar, men känslan av samhörighet och lusten att vara tillsammans stärker dem i den stora jakten på kärleken.

Det är vardagligt och känslosamt, väldigt utlämnande och till synes genomgående ärligt. Att dela med sig av så pass mycket personligt är inte någon enkel sak, men Sara Broos’s framställning av Lars liv just för stunden är respektfullt och krusidullfritt. En film för alla som firar kärleken, för alla som gillar något av en ‘underdog’-berättelse och givetvis för alla som njuter av Lars Lerins konst och vill lära känna mannen bakom penseln bättre.

För dig Naken är inte direkt den typen av dokumentär jag vanligtvis tittar på, eller söker mig till, så jag ställer mig lite tveksam till hur den passar mig personligen, vilket mitt betyg reflekterar. Jag hade gärna sett mer bakgrund, mer information, men det är ju en smaksak såklart, att lära känna Lars Lerin i filmen blir lite för personligt lite för kvickt och det känns lite svårt för mig att placera. För dig som gärna går till kärnan direkt är jag säker på att betyget kommer bli högre, för även om du (som mig) inte har någon koll på vem Lars Lerin är sen innan, så är det en film värd att se för att fira kärleken.

INGA KOMMENTARER