Flygplan 2
©Disney

En alldeles lagom dussin-Disney


I Flygplan 2 har den världsberömde racingflygaren Dusty två problem. Det ena är att hans växellåda börjar ge med sig, så att han inte längre kan pressa sig till max och därför inte kan delta i fler tävlingar, den andra är att han råkar ställa till med en olycka på sin lokala flygplats vilket gör att den stängs igen för brister i räddningstjänsten. Brandbilen måste uppdateras, och det behövs ett till räddningstjänstfordon.

Flygplan 2 blurayDet här är upplägget för filmen. Eftersom Dusty vet att han inte kan tävlingsflyga nåt mer, och att han vill hjälpa sina vänner att öppna flygplatsen igen så bestämmer han sig för att bli brandman.

I och med att han börjar träna uppe vid skogsområdena vid Pistonbergen så lämnar han sina gamla vänner och träffar nya karaktärer. Bland dessa finns en före detta skådespelare som nu är ledaren för räddningstjänsten, en indianhelikopter som framställs i bästa stereotypa stil, som fåordig, urbefolknings-klok och med lagom mycket spådomskrafter, en flygplanstjej som beter sig som en stalker och som kanske ska vara gullig men som ger mig rysningar av obehag, en lyxig vinstmaximerande hotellchef som är så nära den här filmen kommer till en skurk. Men han är egentligen inte elak, utan bara upptagen med att locka så mycket folk (eller ja, fordon) till sitt hotell som möjligt.

Det här är en ganska förutsägbar familjefilm, med några enstaka skämt riktade till vuxna men med störst fokus på handling och spänning. Alltså en alldeles lagom dussin-Disney, helt okej, varken mer eller mindre. Om det är någonting som Disney kan, så är det att de vet vilka knappar de ska trycka på för att framkalla känslor hos publiken. Även i denna film är detta gjort med ett säkert handlag och man blir faktiskt ganska engagerad i berättelsen. Men det når inte riktigt ända fram, den där riktiga nerven uteblir och några av de dramatiska höjdpunkterna känns lite väl forcerade.

Även om det inte finns några skurkar så är filmen bitvis ganska otäck, som scenen när de försöker undkomma en skogsbrand genom att gömma sig inne i en nedlagd gruva. Så jag skulle inte rekommendera de yngsta att se den ensam.

Datoranimeringen är stundtals magnifik, som i många av brandscenerna. Där är den helt enkelt fantastisk. Men tyvärr dras det ner av att den oftare känns platt och ganska livlös. I alltför många sekvenser är bakgrunden helt statisk och endast en eller två karaktärer rör på sig. Det är ganska långt ifrån Disneys mästerverk.

Ett stort plus i extramaterialet är den korta dokumentären om verklighetens skogsbrandsbekämpare. Det är utan tvekan ett mycket modigt gäng som hoppar fallskärm in över skogsbränder.