Fire With Fire

En lättglömd action bland många andra.


Jeremy Coleman (Josh Duhamel) är brandmannen som på väg mot ett par öl efter ett långt skift blir vittne till ett par brutala mord. Som den reko kille Jeremy är, bestämmer han sig för att vittna mot gärningsmännen. Hans övertygelse för att göra “the right thing” minskar inte ens trots att den skyldige, vitmaktutövaren och gangstern Hagan reciterar Jeremys adress under en klassisk vittneskonfrontation (en sån där man tittar genom en envägsspegel).

Det visar sig att Jeremys civilkurage snabbt förstör hans liv och han är den enda som kan stoppa den snabba utvecklingen. Å ena sidan har han Hagan som är redo att göra vad som helst för att slippa tid i fängelse, medan den som ska hjälpa Jeremy å andra sidan, polisen Mike Cella (Bruce Willis) är redo att göra allt för att sätta dit Hagan. Upplagt för en jakt på Jeremy där både Vinnie Jones, Rosario Dawson och Curtis ’50 Cent’ Jackson passerar, men vårt fokus ligger på Jeremy i en typisk good-guy-på-rymmen-action, som har gott om toppar och dalar.

Fördelarna med Fire With Fire är lika många som nackdelarna. Det är en väldigt förutsägbar actionfest med tema Eld. Brandmannen Jeremy får stor nytta av sina erfarenheter från yrket och sin äventyrslusta, samt så lyckas det klämmas in en romans mitt i det hela med filmens enda kvinnliga stjärna.

I de ‘hetaste’ sekvenserna actionmässigt så är det helt ok, en hel del pang-pang och mycket löpning precis som det ska vara. Utfyllnaden däremellan är tveksamt godtagbar i bästa fall, där Bruce Willis förmodligen inte hade kunnat vara mer generiskt Willis-typisk än han är, medan Josh Duhamel får användning av sina färdigheter att se-stressad-ut alternativt se-stenhård-ut som han övat mycket på i Transformers-filmerna. De mest intressanta karaktärerna är tyvärr birollerna, man önskar ju att det var tvärtom, där Rosario Dawson, Vinnie Jones och till och med Curtis Jackson skapar lite variation i allt jagande och springande, mest överraskande är Jackson, som faktiskt agerar rätt övertalande i sin mindre roll. (Jämfört med hur det brukar se ut alltså.)

Fire With Fire är en relativt snygg och välplanerad film som löper cirkeln runt och knyter ihop protagonisten med berättelsen för att avsluta med buller och bång i användandet av det övertydliga temat. Eld, driftiga brandmän på actionäventyr, vigilante-poliser och vitmakt-gangsters är exotiska ingredienser och med hjälp av att alla är kompetenta skådespelare, samt att regin är ok, inte direkt omvälvande eller nyskapande, närmast tv-mässig samt från ett debutantmanus så hamnar det hela på ett plusminus-noll-konto hos mig, som inte alls är en actionkonsument egentligen.

En film som tåls att ses för stjärnorna som medverkar, för den som tycker om action och brandmän – vilket väl inkluderar väldigt många. Personligen så kommer jag nog att glömma Fire With Fire rätt snart, den är tyvärr för mycket av en rak linje där A rör sig mot B medan C står och väntar i horisonten, det finns många filmer av den här typen och de flesta av dem är typiska ‘treor’, vilket även Fire With Fire kvalificerar sig som.

INGA KOMMENTARER