samlingsbild tema sverige

Sortera inte bort svensk film bara för att den är svensk!

Svensk film är en underskattad källa underhållningsmässigt. Ibland kommer det någon film som alla älskar men oftast verkar det vara svårt att charma svenska folket, vi har vant oss med Hollywoodfilm eller annan utländsk importfilm. Tankar som jag baserar på vad jag hör och ingen vetenskaplig studie i hur vi tar emot våra egna filmproducenters verk i det här landet.

Möjligen är det så att vi inte gillar när det talas svenska eftersom det låter lite pinsamt och töntigt, det tyckte jag när jag var yngre i alla fall. Det låter ju mycket coolare när nån skriker “Get down motherf*cker!” än när samma replik uttalas på svenska, “Lägg dig ner din jävel!” och möjligen helt sonika “Ligg!” om det är i en polisfilm. Kanske är det så att det inte görs några bra svenska filmer? Nej…, så är det givetvis inte, det tycker inte jag i alla fall. Faktiskt så finns det gott om valmöjligheter för den som vill se riktigt bra svensk film och jag har tagit mig lite tid (det tog inte lång stund) att välja ut fem stycken filmer som jag anser skulle passa bra som delar av en filmkväll där temat är just svensk film, men som är minst lika trevliga att titta på var för sig också. Temakvällar är nästan alltid roligare dock.

Filmvalet har gjorts utifrån olika genrer och stilar, för att få lite variation på det hela – det här är inte de fem BÄSTA SVENSKA FILMERNA som någonsin gjorts utan fem filmer som jag tror du kan ha nytta av att se. Har du några egna förslag så lämna en kommentar längst ner på sidan!

Vi börjar.
De Ofrivilliga DVD 2D

Drama – De Ofrivilliga

En film av Ruben Östlund som kanske är mer känd för sin senare film Play. Den handlar om fem parallella historier där grupptryckets påverkan på individen gör sig känt. Inte världens roligaste film i sig men en film som får en att fundera lite. Jag minns främst en scen från ett lärarrum, från vilken många som arbetar i grupp säkerligen kan känna igen sig. För en temakväll möjligen aningen tragiskt upplagd, men det beror ju på vad ni söker efter.

Läs recension av filmen | Se Trailer (Youtube)

Apan DVD 2D

Thriller – Apan

Ytterligare en studie i mänskligt beteende. Vi följer Olle Sarri under en hektisk tid då han vaknar, upptäcker någonting fruktansvärt och sen rör sig nästan nonstop under filmens gång. Det är speciellt filmat, så pass känsloväckande att man mår lite dåligt av den men för all del, inte en alltför jobbig film. Temakvällens känslothriller är regisserad av Jesper Granslandt och är olik det mesta annat jag sett från vårt avlånga land. (Och där kom den formuleringen också..) Helt klart en film du kommer minnas.

Se Trailer (Youtube)

Mitt liv som hund DVD 2d

Drama/Komedi – Mitt liv som hund

Lasse Hallströms bästa film som både vunnit och nominerats till flera priser. En klassiker och feelgoodfilm med fäste i svenskt 50-tal där pojken Ingemar spenderar sommaren tillsammans med sin morbror på landet. De hinner med mycket, men inte så mycket att Ingemar glömmer bort att filosofera, tänka på hunden Laika som for ut i rymden och andra spännande saker. Med bland andra Thomas Von Brömssen, Anton Glanzelius (som Ingemar) och Anki Lidén.

Läs recension av filmen | Se Trailer (Youtube)

KOPPS DVD 2D

Komedi – KOPPS

Den bästa och larvigaste svenska komedin som någonsin gjorts. Av Josef Fares som under en tid var hetare än glödande kol för både yngre och äldre filmälskare då han snart efter Kopps även drog på med Jalla Jalla, även det en komedi. Det var väldigt länge sen jag såg Kopps nu men jag vet att den fortfarnde håller. Filmen handlar om en grupp poliser, med Benny the Cop i fronten (Torkel Peterson) vars småstadsstation hotas med nedläggning. För att inte drabbas av det så hittar de på alla olika sorters dumma ideér för att öka brottsligheten, vilket givetvis leder dem än längre ner på listan över vad vi skattebetalare borde hosta fram för. En i grunden jättelarvig film som utan problem roar sin publik varje gång. En komedi du måste se helt enkelt.

Se Trailer (Youtube)

Låt den rätte komma in DVD 2D

Skräck – Låt den rätte komma in

Jag hade gärna valt Evil Ed som skräckfilmen för det här inlägget men jag tror inte att den är alltför gångbar när det ska vara lite brett och bra för alla. Därför, som skräckfilmstipset så blev det Låt den rätte komma in. En originell vampyrfilm som verkligen hittade rätt både i Sverige och internationellt. Filmen handlar om pojken Oskar som inte har det helt lätt i livet och hur han träffar den magra och vanvårdade Eli. Deras relation växer men Oskar tycker att det är väldigt märkligt att Eli bara rör sig utomhus på nätterna, varför det är så kommer han dock få reda på så småningom.

Se Trailer (Youtube)

INGA KOMMENTARER