Faster

Gillar man biljakter och skottlossningar så finns det ingen anledning att hoppa över Faster.


Nästan på varandra lyckades jag timea in två utpräglade hämndfilmer. Först var det ”The horseman” där Peter Marshall röjde runt utan hämningar. I den andra filmen som är mer kommersiellt anpassad och med ”The Rock” (Dwayne Johnson) i huvudrollen så gäller ungefär samma saker, fast med snällare bildmaterial. Hämnd utkrävs mot en grupp osympatiska män samtidigt som den röda tråden brinner allt kortare, allt snabbare.

Dwayne Johnson spelar som vanligt sig själv och den här gången heter rollen Driver, ett smeknamn som tilldelats eftersom han är en klippa på att snurra ratt och bränna däck. I en svart Chevelle med vita tvärsgående racingränder är han på väg mot sin första anhalt och det var mindre än en dag sen han blivit släppt från fängelset, där han lyft vikter och funderat på den stora hämnden de senaste tio åren. Nu kan han inte bärga sig och måste skrida till verket direkt. Han måste hämna sin brors död.

Allt sker i ett actionpackat tempo med scener som innehåller delvis snygga knep och kameravinklar men oftast med väldigt raka rör. Alltså – gömma sig bakom hörn och titta fram för att avlossa några skott eller rena skära avrättningar. Driver bryr sig inte det minsta om lagen, om att bli sedd eller något av dess slag – han är en man på ett uppdrag och han vet att ingen normal människa kommer att ställa sig i vägen. I fickan har han en gott och blandatpåse med mord och våld som han bjuder på och det är väldigt svårt att bestämma sig om man ska heja på honom eller bara ge med sig och inse att allihopa här är av den skurkaktigare typen.

Efter sig har hämnaren ett par snutar som mestadels jobbar från sina skrivbord och låter Driver härja fritt i brist på bevis. De väntar på rätt tillfälle. Deras inblandning i filmen kan på det stora hela ses som en paus från mördandet, som i sig inte klarar av att bära filmen såsom ”The horseman” gjorde. För även om Johnson har ett elakt utseende när han låter bli att dra på de där charmerande smilbanden så dyker det aldrig upp någon annan känsla än att jag tittar på en renodlad actionfilm. Hämndbegäret ebbar ut lite i det otillgängliga skådespelet där tysthet och eftertanke fungerar både som drivkraften och vändpunkten för Driver. Precis som i alla andra självrespekterande hämndfilmer så finns det en sensmoral i allt som sker och även Driver utsätts för den här behandlingen. Är verkligen ”öga för öga, tand för tand” rätt metod, eller borde han ibland vända den andra kinden till?

Faster är inte en dålig action-film utan rullar på i hög fart. Det är lätt att tycka om biljakterna, skottlossningarna och Dwayne Johnson versus Billy Bob Thornton (en av poliserna), trots att de alltsomoftast spelar sig själva i någon annans kläder. Filmen ser riktigt bra ut i blurayformatet, färgerna kunde varit starkare men detaljrikedomen i bilden är helt klart godkänd och ljudspåret gör rivstarter och de tunga slowmotionsekvenser rättvisa.

Ser man till helheten så fungerar ”Faster” som förströelse, den har alla moment som behövs och är både snyggt filmad och välproducerad. Bilarna är en av höjdpunkterna tillsammans med de försök till nyskapande i actionsekvenserna som hamnar mittemellan. Även Tom Berengers minimala roll som fängelsechef är rolig att se, dock försumbar. Nackdelarna torde vara de två famlande poliserna och ytterligare ett par jönsar som huserar i filmens utkant. Det vill säga Oliver Jackson-Cohen och Maggie Grace som håller på med någon slags Tarantinoinspirerad livsstil. Mot mitten av Johnsons roadtrip kommer en av dem och stör som labil yrkesmördare. Det blir också ett ganska upprepande berättande utan några avvikelser förutom mot sluttampen, då tempot istället sänks från arbets till vilopuls på bara några minuter.

Blurayen kommer med en mängd extramaterial som jag tycker väldigt mycket om. Bland annat en intressant bit med Animerade storyboards från filmens planeringsstadier. I stort sett likadana som filmen blev i slutändan men ändå intressant att titta igenom. Ytterligare så finns det ett alternativt slut som jag tackar gud att jag slapp se i filmen. Överdrivet, långdraget och fyllt till bredden med klyschor som lovar en uppföljare genom att filma ögon och halva ansikten med solen i bakgrunden. Äckligt dåligt faktiskt. Mer finns att finna för den som är intresserad, tillsammans med det matiga MovieIQ+sync (kräver internet) som kan vara användbart om man har mycket tid över.

Faster är inte mer än den ser ut att vara och kommer varken göra någon besviken eller dansant lyrisk. Dwayne Johnson levererar ytterligare en actionprestation som baseras på hans utseende och förmåga att se förvirrad ut i ”svåra scener”, Billy Bob Thornton lever upp till sitt rednecknamn och gör en polis på väg till helvetet precis lika bra som han gjort alla andra alkoholiserade roller de senaste tjugo åren. Gillar man biljakter och skottlossningar så finns det ingen anledning att hoppa över ”Faster”, det är en klart duglig action som inte låtsas vara något annat.

INGA KOMMENTARER