Fast 6 the Furious 6

Bil-serien som inte saktar in.


I ett än mer otroligt scenario återvänder Vin Diesel, Paul Walker och Dwayne Johnson med hela laget runt för att i en sjätte installation av Fast & Furious bevisa att talang inte alltid behövs för att skapa underhållning. Lyckas man se bortom det dåliga skådespelet och det fantastiskt osannolika manuset, ja, då finns det en till krashande, exploderande actionrulle att hitta här. Men mer än att njuta åt stora explosioner och tuffa bilar, det finns det inte.

Den här gången möter vi hela glada streetbilsfamiljen efter en tids frånvaro från varandra. Vin Diesels Dominic Toretto lunkar på, Paul Walkers Brian O’Conner har slagit sig ned och bildat familj medan Dwayne Johnson, nu större än någonsin som polisen Hobbs fortsätter jaga världens mest eftersökta busar.

Fast and Furious 6 BDHobbs har stött på problem med sin senaste superskurk. Och eftersom varken CIA, FBI eller någon annan instans tycks kompetenta nog så hör han sig för med sina motståndare från förr. (Känns lagomt sannolikt.) I utbyte mot amnesti och full frihet så ska Fast & Furious-laget hjälpa Hobbs att spåra och fånga en viss Shaw, (Luke Evans) som har ett team lika alert och snabbt som sina nya motståndare. Shaw har ocksåe en joker i laget som har starka anknytningar främst till Dominic Toretto, ett personligt drama som fortsätter från en av de tidigare filmerna. Personligen kommer jag inte ihåg i vilken film, men det spelar ingen roll, för den här sammanfattningen är egentligen bortkastad tid… Fokusera på bilarna och explosionerna istället.

Som sagt och det kan jag tjata om ett tag, bilar och explosioner, jakter och det komiska i styltigt framförda dialogscener är höjdpunkter i Fast & Furious. Det har det varit sen den första filmen och det spelar ingen roll om de gör 20 till, det kommer vara likadant. Går man in med förväntningar om något smart och intellektuellt utmanande så kommer man ut besviken. Sätt istället värdet vid underhållning så blir det roligare.

Justin Lin som är den huvudsakliga kraften och regissören bakom Fast & Furious tillför inte särskilt mycket nytt i den sjätte filmen. Det är samma karaktärer, outvecklade och för skådespelarna konstigt nog svårgreppade. Vin Diesel känns helt borta och det är synd eftersom handlingen roterar mest runt honom, men i bakgrunden är det inte något bättre, där Ludacris, Tyrese Gibson, Jordana Brewster, Sung Kang och Gal Gadot (glömde jag någon?) levererar repliker som är stela och skämt som stinker möglig ost. I de scener där det talas är det svårt för mig att inte fnissa men som tur är så är actionsekvenserna med custom-byggda Formel 1-bilar och en stad i brand desto roligare.

En film för underhållningens skull som inte gör sina fans besvikna. Jag har aldrig riktigt gillat de här filmerna till att börja med men tolererar dem för vad de är. Det finns bättre actionfilmer att välja men det finns inte många som har lika många tuffa bilar och samma roliga och tokiga scener. Det snurras och giras som om det inte fanns några tyngdkraftslagar, och det är svårt att ogilla sånt.

INGA KOMMENTARER