Simon Pegg i A Fantastic Fear of Everything

Simon Pegg showar som paranoid författare.


Välkommen hem till Jack, en barnboksförfattare som i sitt försök att skriva om allvarligare saker (viktorianska seriemördare) hamnat i en paranoid vanföreställning om att någon kommer att döda honom. Hemma i lägenheten drar han omkring i en gul tröja och lortiga y-frontkalsonger som borde tvättats för veckor sedan, med kniven i högsta hugg – väntandes på stor dramatik. En komedi i mörka miljöer som går från att vara en Jean-Pierre Jeunet-inspirerad (Amelie, Delicatessen) enmansshow till en lustigare film likt Mr. Bean. Situationskomik med mycket förvirring och ett stort lass komplikationer.

A Fantastic Fear of Everything inleds starkt och den första halvtimmen är en ren njutning. Främst så beror det på Simon Pegg’s förmåga att agera ut karaktären Jacks stora paranoia. Allt från helikoptrar som passerar till att hans telefon ringer är början på det bittra slutet. Även stilen och miljön i lägenheten, med de blommiga tapeterna i den enormt långa hallen, det nedgångna köket och den allmänna smutsen som omringar Jack och ger signaler om att förfallet pågått länge. Det är en bra blandning av kusligt och kul, där man ena stunden ryser för att i den andra gapskratta.

A Fantastic Fear of Everything BlurayMen tyvärr så håller det inte riktigt hela vägen. För när Jack hoppas sälja sina viktorianska till en stor förläggare tvingas han lämna lägenheten. I och med det förloras dualiteten som varit till filmens fördel, den blir en komedi mer än en skrämmande komedi – och jag föredrar definitivt det senare. Men å andra sidan så hade det nog inte varit jätteroligt med en ensam Simon Pegg i en lägenhet under 90 minuter heller, så valet att flytta skådespelet var oundvikligt, men valet av inspelningsplatsen kunde ha varit bättre. Med mer mystik, mer spänning.

Pegg fortsätter glänsa som Jack och för att få lite snurr mot slutet så introduceras ett par viktiga roller till. Den unga kvinnan Sangeet (Amara Karan) och ordningspolisen Perkins (Alan Drake) som båda blir avgörande för att Jack ska övervinna sin rädsla, och förhoppningsvis hinna till sitt viktiga möte.

De övertygar också de med sitt skådespel, trots att de introduceras när filmen tappat det mesta av sin inledande charm. Som trio fungerar de bra tillsammans och det avslutande scenariot som spelas upp runt dem gör nytta av tvättmaskiner, en död farmor, Europe’s låt The Final Countdown och en stopmotion-animerad saga om en igelkott med mycket inre ilska. De här sakerna håller filmen intressant ändå tills den är slut och trots bristerna så känns A Fantastic Fear of Everything ändå som välspenderad tid framför teven.

Helt klart en film jag rekommenderar om du letar efter något otraditionellt berättat och roligt.

INGA KOMMENTARER