Fanboys

Den som inte hört talas om Star Wars saknar allmänbildning.


George Lucas, R2D2, Han Solo, Chewbacca, känner du till något av dessa så kommer du med största sannolikhet att gilla Fanboys. Det behövs ingen större kunskap för att ha roligt tillsammans med killarna som är på väg mot sitt största (och första) äventyr.

Jag har aldrig varit ett hardcorefan av rymdfilmerna Star wars, såg de första (sista) filmerna när jag var liten och bestämde då att rymden inte riktigt var min bit kaka. Jag gillar konceptet men har aldrig fastnat för filmerna mer än att jag gillar det jag ser, jag har aldrig orkat gräva mig under ytan. Fanboys utspelar sig däremot endast på jorden och är vanligare, inte lika spejsad och mycket lättare att ta till sig. En komedi som kommer slå igenom vare sig du vet vad Prinsessan Leia sa i den andra filmen 00:12:03 in i handlingen eller inte.

Fyra killar som har alldeles för mycket trivia om fiktiva rymdimperier inpackade i sina unga hjärnor bestämmer sig för att införliva en dröm då en av deras vänner blivit sjuk, en sista resa tillsammans. Mot George Lucas’s farm, där de ska stjäla den första arbetskopian av den första filmen. Enklare vore att hyra dvd’n men det här är deras dröm sen de suttit i blöjor och laserfäktats med glasspinnar sen blöjdagarna.

Fanboys DVDFan boys tar med oss på en helt vanlig roadmovieberättelse där målet är att nå till en förutbestämd destination för att utföra en handling och sen åka hem. Självklart är det inte så lätt som det brukar vara att göra detsamma i verkliga livet så hinder måste övervinnas, vänskaper förstärkas och nya relationer byggas. Det finns gott om tid för humor och ett par dolda tankeställare när grabbarna ställs inför sina gemensamma hinder.

Fan boys skiljer sig från college-roadmovien genom att för det första inte ha med någon ”Jock” som ska ligga med brudar eller dricka öl och slåss på redneckbarer, sen är den nischad mot en av de största grupperna ”nördar” som existerar. (Utan att utesluta resterande världen, alla kan ha roligt med den här filmen.) Det är bara bra och roliga skådespelare i besättningen: Seth Rogen, Chris Marquette (Infestation), James T. Kirk i en cameo, Jay Baruchel (Tropic thunder) och en liten extraroll med tuffa Danny Trejo.

Alltså är fanboys en annorlunda film som till de tre ovan nämnda fördelarna faktiskt är mycket rolig att se. Skämten faller på plats ett efter ett och även den sämsta scenen (Sex på hotell) förvandlas från en potentiell skithärva till rent solitt guld när en Yar Yar Binks tatuering uppenbarar sig. Detta innan alla insett att Yar Yar symboliserar allt som är dålig smak i världen.

Jag säger ja till Fanboys och känner mig glad över att få recensera filmen, det är en komedi som omöjligt kan ogillas. Roligt och originellt skapt i samma mall som tusentals andra filmer. En av de bästa av sitt slag.

INGA KOMMENTARER