Familiar and Worm, from Fatal Pictures

Två intressanta kortfilmer från Kanada.


Richard Powell (regi & manus) och Zach Green (producent) heter de två kanadensarna som 2007 startade ett eget produktionsbolag som de passande kallar för Fatal pictures. Familiar är deras tredje installation och har väldigt mycket gemensamt med deras andra film, WORM, en berättelse som utspelar sig i monologform. Vi lyssnar då på läraren Geoffrey Dodd (Robert Nolan), en man som har bra mycket att fundera när han sitter bakom katedern med förlorade förhoppningar om att kunna göra någon skillnad.

I en annan del av Kanada så utspelar sig Familiar, som inte bara känns familjär i och med ett förbättrat berättargrepp som även den här gången utspelar sig med monologen som främsta vapen, återigen spelad av den mycket talangfulle Robert Nolan som också enligt trivia på IMDB är Geoffrey’s tvillingbror. John’s inställning till livet är ungefär densamma som hos brodern fast med andra motiv. Och hans slutliga problematik tas i Familiar ett steg längre, med en ordentlig touch av science-fiction/gore som verkligen tar en på sängen. Som tittare kommer du med största sannolikhet att hålla andan så länge du bara kan när avrundningen till Familiar har påbörjats, för det blir faktiskt riktigt läskigt!

Det märks väldigt väl att WORM är en film som gjorts innan Familiar och det känns som om att Familiar är en förfining av sin föregångare. Det mesta som gick att förbättra har förbättras, miljöerna har bytts ut, monologen är mycket starkare, handlingen mer av något intressant och mycket mer intimt. Familiar är trots sitt galna avslut en mycket mer passerbar historia som är svårkritiserad för just sitt berättande men som i jämförelse nog är mycket mer svårsmält för en bredare publik på grund av sin mix av genre’s.

Familiar (2012)Båda produktionerna är riktigt bra framställda med bara ljudmässiga problem i Familiar där bakgrundssljud ibland stör väldigt i monologens framfart. Cinematografiskt riktigt inbjudande och stämningshöjande, närheten, känslan av att vara närvarande i familjen Dodd’s hus är slående. Lägg till en riktigt intressant idé som går från ett internt hot till externt, förverkligat med övertygande specialeffekter. I WORM, som generellt sett enligt mig är en mindre kvalificerad film på de flesta sätten (utan att för den delen vara en dålig film) ligger de största fördelarna hos Robert Nolan som verkligen spelar sin roll fullt ut. Vilket han även gör i Familiar. WORM är inte lika omvälvande utan mer av en realismberoende film som vädjar gentemot omtanke för andra, skolväsendets svårigheter och frustrationen i att tala ut i tomma luften som lärare. (Även om eleverna verkar väldigt flitiga i filmen..)

WORM (2010) Jag ger WORM en stark trea, det är en fullgod och väldigt intressant och på många sätt igenkänningsbar film som trots att den ibland känns något övergenomtänkt klarar sig hela vägen. Avslutningen är väldigt stark. Familiar får ett snäpp högre, en fyra och även den med plus i kanten, det är en riktigt kompetent kortfilm och en av de filmer (alla kategorier) som frambringat mest förvirrande känslosvall i mig någonsin, jag satt som hypnotiserad hela tiden och det känns rätt så skönt att det bara var 23 minuter annars hade jag nog blivit tvungen att ta en vecka ledigt för att återhämta mig.

Räkna med att se mer av de här herrarna i framtiden, Familiar har mottagits varmt bland entusiaster och kritiker på sistonde och jag ställer mig i kö för att få skaka hand med Fatal pictures. Jag blir inte förvånad om det kommer en fullängdsfilm inom kort, såvida inte kortfilmsformatet är deras inbitna grej.

INGA KOMMENTARER