Fablernas värld - Volym 1

Simma lugnt!


Det var sjuttiotal och ett gäng tygdjur regerade i tv-rutan. Den vise ugglan, den ensamme räven, en saktfärdig sköldpadda och en supersnabb kanin. Jag minns det, gör du?

Nu är det så roligt att för oss som minns det här programmet, som ju inte bara visades på sjuttiotalet utan också en bra bit in under mina första år på åttiotalet och även nuförtiden i Barnkanalen, så har det kommit en volym 1 (som tyder på att det blir ytterligare volymer) som innehåller hela 15 avsnitt av den här underbara nostalgitrippen. Och visst myser man inombords när ugglan konstaterar att djur, ju också är mänsko´r.

Avsnitten inleds först med sång, som för den som tittar igenom allt på en gång nog kan bli lite av en sommarplåga. Helt ok. Jakob Uggla introducerar oss genom sången till avsnitten som alla är ganska korta och koncisa och alla har någonting lärorikt att berätta om.

Som till exempel när Vargen Pentti (Bert-åke Varg) vill förändra sig och därför klär ut sig till ett får. Det är ju ingen som går på den maskeraden och det är därför bättre, om vi vill förändra oss – att förändra den vi är istället för den vi ser ut att vara. Enkelt förklarat med en pedagogisk och barnvänlig ton.

Animationerna är gjorda i Nederländerna, varifrån serien kommer från början, dockornas design står Paul Heineman eller Joke Aletrino för, jag listade aldrig ut vem som var upphovsmannen efter att googlat en sväng. Nederländska wikipedia skriver ett namn (Aletrino), SVT ett annat. IMDB säger också Aletrino så möjligen har SVT fel där. Musiken är komponerad av R. Bos och som vi alla vet så är den visselvänlig i alla lägen. De nederländska röstskådespelaren känns rätt så oväsentliga i sammanhanget förutom att jag får säga det, att vid en snabb jämförelse så låter de svenska mycket bättre till karaktärerna, detta gäller också för signaturmelodin.

Fablernas påverkan på världen kan enklast beskrivas genom citatet “Oogjes dicht en snaveltjes toe” som översatt betyder något i stil med “Stäng dina ögon och din näbb” som än idag används som ordspråk i Nederländerna. Programmet har påverkat inte bara en, utan fler generationer, och förhoppningsvis blir det flera.

Bert-Åke Varg, Lars Edström och Yvonne Lombard har till Olle Adolphssons manus verkligen hittat rätt, allt passar som handen i handsken och jag tas tillbaka till den tid då jag satt på golvet i tvådelad ljusblå pyjamas med alldeles för lång lugg och tittade upp mot tv’n. Jag har för mig att fablernas värld var det som rundade av dagen och vi gick och la oss sen. Så för mig, för minnens skull så är Fablernas värld ovärderlig. För dagens barn/ungdomar är nog det här programmet lite förlegat, men kanske har jag fel – jag hoppas jag har fel.

Jag kommer med den här dvd’n, de här 15 avsnitten – låta min nu 3½-åriga dotter uppleva samma oskyldiga magi som jag hade privilegiet att få, förhoppningsvis uppskattar hon det också på ett nostalgiskt vis när Fablernas värld har återsläpp igen om säg en 25 år. Att hon uppskattar det idag är det ingen fråga om, det har blivit en succé!

Utgåvan som jag sett har restaurerats och det ser riktigt trevligt ut, ljust och inte många spår av de fyrtio år som gått sedan premiären. Det är rent och ljust och det som redan var färgglatt är nu än mer. En riktig pärla för nostalgikern eller de yngre i familjen.

Recension av Fablernas värld volym 2 finns också att läsa här!

INGA KOMMENTARER