Evil Dead 2

Rolig med överraskande skräckelement.


Så har den då äntligen kommit i en svensk Blurayutgåva, skräckklassikern Evil Dead II från 1987. Bildkvalitén är riktigt bra, dessutom får vi ett mycket givande kommentarspår med fyra av filmskaparna, samt en intervju med Bruce Campbell som spelar Ash.

Det enda som är synd är att inget av extramaterialet är textat på engelska, nej, inte ens filmen har valbar engelsk text. Detta är ju en grov miss av producenterna, särskilt som skräckfilmer som har nästan 30 år på nacken vänder sig till fansen snarare än till nöjestittarna.

Ska man se någon film i Evil Dead-trilogin (Evil Dead III, Army of Darkness kom 1992) och ha riktig behållning av filmerna måste man kunna sin filmhistoria. Annars kommer man obevekligen att haka upp sig på att några av specialeffekterna känns lite gymnasieproduktionsmässiga och att skådespeleriet inte är naturalistiskt rakt igenom.

blurayDet Evil Dead-trilogin har gett oss är ju skräck utan särskilt mycket psykologisk botten. Här är det skräck från minut 3 och framåt. Vi befinner oss alltså ganska långt ifrån Exorcisten (1973), Texas Chain Saw Massacre (1974) eller Poltergeist (1982). Och det är i Evil Dead som spökena får en egen point of view. Kameraåkningarna genom skogen ibland annat Twin Peaks (1990) och svenska Det okända (2002) kommer utan tvekan härifrån. Också dagens zombiefilmer har nog hämtat mycket inspiration från spökena och sminkningen i Evil Dead.

I Evil Dead II får vi dessutom ganska många humoristiska inslag, som sedan har spunnit vidare i rader av amerikanska skräckkomedier. Att Evil Dead blivit en klassiker beror förstås också på att så många betydelsefulla namn kretsar i utkanten av produktionerna. Manusförfattaren Sam Spiegel var ju med och medfinansierade Quentin Tarantinos första film Reservoir Dogs (1992), och en viss Joel Coen har varit med och klippt den första Evil Dead-filmen.

I tvåan går filmmakarna ännu mer rakt på sak. Alla relationer som ettan speglar i början av filmen är ganska ointressant här. Ash är ihop med en ny kvinna, de är på väg ut till stugan i samma bil som i ettan och väl där går allt på tok direkt. Ash hittar en bandspelare som spelar upp de ord som släpper spökena lösa. Därefter får vi följa Ashs kamp mot de onda krafterna.

I Evil Dead II kämpar huvudpersonen från början ensam mot övermakten, och får hjälp av ett forskarteam först senare. Medan ettan snarare har den omvända dramaturgin. Det som gör Evil II unik är inte bara att den är roligare, utan också att skräcken ibland bjuder på överraskningar som är betydelsefulla för den fortsatta handlingen. Som till exempel när Ash ser sig i spegeln och spegelbilden tränger ut genom rutan. Det är läskigt, men det är också en läskig händelse som innebär en plantering inför fortsättningen.

Hade det inte varit för att extramaterialet saknat engelsk textning skulle denna Blurayutgåva fått en fyra i betyg.