Epic (2013)

Fantasifyllt skogsäventyr.


Jag har alltid önskat att det skulle finnas småfolk i skogen. Ända sen jag bekantade mig med Rumpnissarna i Ronja Rövardotter, för visst vore det väl roligt om det fanns? Små människor som flög på fåglar, byggde hus i stubbar och såg till så att skogen mådde bra. Men tyvärr, det är inte en del av vår verklighet och vi lämnas åt att fantisera. Och för det är Epic en bra möjlighet, då vi får lära känna det lilla bladfolket, bara ett par decimeter höga. De är inte lika roliga som Rumpnissar, (vem är väl det?) men desto mer äventyrssugna.

Vi möter inte bladfolket direkt, utan leds in i filmen av tonårstjejen M.K (Amanda Seyfried) som är på en spännande resa för att efter en lång tid återse sin far. Tyvärr så är han fortfarande uppslukad av det som en gång drivit isär kärnfamiljen. Sökandet efter det mystiska bladfolket. M.K’s besvikelse får henne att vända i dörren, då fadern fortfarande inte har tid med henne. Men på vägen hem hamnar hon mitt i en uppgörelse mellan bladfolkets drottning Tara (Beyonce Knowles) och de mycket ondskefulla Bogganerna. Drottning Tara är skadad och lämnar desperat ifrån sig ansvaret för skogens framtid i M.K’s händer. En vattenlilja som håller valet av den framtida drottningen inom sig. I samma stund som M.K rör vid liljan så krymper hon till bladfolksstorlek. Och som ofrivillig väktare för skogens framtid måste hon nu tillsammans med ett lag spretiga karaktärer ta sig igenom skogen med liljan oskadd, ett uppdrag som blir allt annat än enkelt. Då till och med små skogsmöss utgör allmän livsfara. För att inte tala om den arme Bogganer som gör allt de kan för förgöra liljan och därmed också förgöra skogens framtid.

Epic är den åttonde animationen från Sky Blue Studios som tidigare roat oss med bland annat fyra Ice Age-filmer, Robots och Rio. Här håller de stilen men det är inte fullt ut lika humoristiskt, då mer äventyr och mer storslagna strider mellan de olika folkslagen kräver sitt självklara utrymme. Epic är inte en film som passar riktigt hela familjen utan mer för de äldre barnen och de lite barnsligare vuxna. Den har sina avkopplade karaktärer för humorns skull, som ett par komiska sniglar, en tusenfoting som ges alldeles för stort utrymme att raljera samt M.K’s far, virrpannan som är nära att upptäcka något stort. Spelad av Jason Sudeikis. Överlag så är Epic en allvarlig film som lånar både från Arietty eller The Borrowers, Sagan om Ringen och formatmallen för den vanliga äventyrsfilmen. Mer action än skoj med andra ord och det är uppfriskande, även om jag får sitta själv och titta klart då båda barnen hittat på annat att roa sig med.

Epic blurayRollistan är imponerande med Beyoncé Knowles, Colin Farrell och Josh Hutcherson i stora roller bland bladfolket. Christoph Waltz gör en grym ledare för Bogganerna och hans son spelas av Blake Anderson. Musiker som dyker upp förutom Beyoncé är Pitbull (han är alltid med när Beyoncé är med?) och Steven Tyler, båda i mindre roller som tyvärr får lite för mycket utrymme. De två humoristiska sniglarna som inte riktigt kommer till med sina lustigheter spelas av Aziz Ansari och Chris O’Dowd och listan av välkända namn kan göras ännu längre.

Animationerna är riktigt vackra och främst så har Blue Sky Studios lyckats med naturen och dess storhet. Bladfolk och Bogganer har fått mer detaljerade utseenden än de normalstora människorna och jag kan inte låta bli att irritera mig lite på de onaturliga formerna människorna fått. Bladfolket, de små ovanliga människorna ser oftast normalare ut än det som borde vara normen, aningen skevt men det enda problemet jag ser med filmens stil.

Och det är rätt enkelt att skaka av sig när magin och spänningen i filmen tar vid ordentligt. Epic erbjuder inte många tråkiga stunder med ett par undantag och berättelsen håller sig på rätt spår hela tiden. Det blir givetvis en portion romantik mellan M.K och en av ynglingarna bladn bladfolket, samtidigt som relationen mellan M.K och hennes pappa utvecklas förnöjsamt, inga överraskningar egentligen, utan en regelrätt animerad äventyrsfilm.

INGA KOMMENTARER