James Gandolfini & Julia Louis Dreyfus

Som man saknar Gandolfini, mer nu än någonsin.


Julia Louis-Dreyfus och James Gandolfini klickar som ett välsmort klockverk i Nicole Holofceners bitterljuva relationsdrama. Det är modernt, avskalat realistiskt och framförallt, väldigt, väldigt roligt.

Att jag kallar Enough Said för bitterljuv är inte enbart för att filmen får mig på ett känslosamt humör både med toppar och dalar utan även för att James Gandolfini här gör en av sina mest älskvärda roller någonsin. En påminnelse om vilken förlust hans hastiga bortgång är för alla oss som älskat hans filmer, och inte bara som Tony i klassiska maffiaserien The Sopranos. I Enough Said visar han vilken ombytlig skådespelare han var och tillsammans med en annan av mina personliga favoriter i Louis-Dreyfus så blir det närmast magiskt.

Enough Said BlurayEnough Said handlar om Eva (Louis-Dreyfus) och Albert (Gandolfini) som båda är ensamma, medelålders men inte uppgivna gällande kärleken även om det blivit svårare med tiden. När de möts spontant på en fest visar det sig att de passar ihop perfekt och de inleder snabbt ett förhållande. Ungefär samtidigt får Evas egna företagande som massös en välbehövlig push och nya klienter dyker upp, bland andra den framgångsrika poeten Marianne. (Catherine Keener) Eva och Marianne blir vänner och med två nya bekantskaper runt sig är Evas liv som omstartat. Men med det nya kommer också andra nyheter och när Eva får reda på att Albert och Marianne har ett förflutet så inleder hon ett farligt spel som kan komma att kosta i den tyngsta valutan av alla – brustna hjärtan.

I skuggan av Gandolfinis bortgång i Juni 2013 blir allt nytt som släpps där han medverkar post-mortem automatiskt lite bättre. De flesta av oss hade skapat en lång vänskap med hans mest igenkända karaktär Tony Sopranos och nu finns inte mannen bakom masken kvar. Enough Said blir därför en extra härlig film att njuta av men den behöver inte alls förlita sig på det allena. För ljuspunkterna är många fler, även om minnet av Gandolfini nog är det som lyser allra klarast.

Nicole Holofcener för sitt manus från text till verklighet med en delikat fingertoppskänsla och förutom ett aningen stort fokus på Evas klientel i jobbet (hon är massös) så håller varje scen, varje samtal igång filmen med färskt och intressant material. Huvudrollen spelas med en svårslagen övertygelse av Julia Louis-Dreyfus och hon blir verkligen karaktären utan spår av att sen tidigare varit en fånge i sitcomgenren. Det här är något av det bästa jag sett av henne och hon här en stor tillgång i de scener där det står och faller med hur naturliga scenerna verkar. Det blir rätt varje gång.

Fylld av komiska moment och fantastiska dialoger som främst riktar sig till en mer mogen publik tar Enough Said med oss i en handling som både är engagerande och känslosam. För att hålla intresset uppe har döttrarna till Eva och Albert blivit den distraherande men väl ihopvävda bihistorien, då de båda är på väg att flytta ut och börja högskolan. Holofcener är lika pricksäker här som med humorn och romantiken och obehaget av att släppa iväg sina barn på “äventyr” blir förverkligad. Jag ser inte fram emot den dagen. Inte alls.

Enough Said är en film att se för dig som gillar kvick, vuxen dialog med lite, inte för mycket blödighet. Det är den film som fått mig att sakna Gandolfini mest sen hans bortgång lika mycket som det är ett perfekt exempel på vem han var som skådespelare, varm, skicklig och verkligen älskvärd. En push för Louis-Dreyfus som verkligen kommer till liv och en knackning på dörren från Holofcener, en manusförfattare och regissör jag räknar med att se mer av i framtiden.