Harrisson Ford i Enders Game

Harry Potter i snabbformat, i rymden.


Enders Game är en film i raden av ungdomsfilmer där tonåringar tilldelas stort ansvar och tvingas ge upp sin barndom, typ Hunger Games, Harry Potter, Percy Jackson. I en högteknologisk framtid där jorden är hotat av varelser från yttre rymden är det barnen som genom tv-spelsliknande konsoler är hoppet i att vinna ett stundande, oundvikligt krig. De lär sig snabbare, har bättre reflexer och bäst av allt – de är enkla att manipulera.

Ledd av överste Staff, ledare för utbildningsdivisionen inom “International Fleet” spelad av en nu ännu tröttare Harrisson Ford än i den sista Indiana Jones-filmen tar pojken med det ovanliga namnet Ender sig an rollen som mänsklighetens sista hopp. I skuggan av legenden Mazer Rackham (Ben Kingsley) som stoppade varelserna första gången satsar han allt för att stiga i graderna och trots sin unga ålder bli ledare för den internationella rymdflottan.

Enders Game BlurayOch det är ju inga problem baserat på hur enkelt allt går för Ender (Asa Butterfield) under utbildningens gång. För trots att komplikationer dyker både med vänner (Hailee Steinfield) och fiender (Moises Arias) där mobbning, utarbetning och en stor tyngd ligger på Enders axlar så ser han alltid väldigt fräsch och pigg ut. Ringar under ögonen är inte särskilt attraktivt och det är inget som Tsotsi och X-Men Origins: Wolverine-regissören Gavin Hood har lagt någon vikt vid. Tyvärr… måste jag säga då lite realism hade varit att föredra även om science-fictiongenren inte är direkt känt för det.

Uppbackad som “den utvalde” av Överste Staff blir Enders väg raka spåret och det tar lång tid innan det blir intressant. För det finns en sida som fungerar på ett djupare plan bredvid det kravlösa ungdomsdramat. Efter en lång sträcka utbildning, hyggligt spelad av unga förmågor så händer det något väl värt väntan och slutspurten tar många poäng även om det dramatiska gärna hade fått mer uppmärksamhet tidigare.

Enders Game för tankarna till klassikern War Games från 1983 eller den nya versionen av Tron där gränserna mellan teknologi och verkliga livet suddas ut. Alltid en svår balansgång där Gavin Hood lyckas behålla filmens trovärdighet och faktiskt lurar mig kring vilken sida av gränsen vi befinner oss av. CGI och effekter är övertygande och den framtida världen lockande – det mesta av filmen utspelar sig utanför jordens atmosfär och även om det inte är en Space Odyssey så finns det gott om fina bilder att vila ögonen på.

Rollistan är rätt imponerande men Ben Kingsley, Abigail Breslin och Viola Davis hamnar alldeles för mycket i skuggan av Butterfield och Ford. Deras roller utvecklas inte nämnvärt och det är synd speciellt för Kingsley som blir mer av en attraktion än en viktig del av filmen. Harrisson Ford är tröttare än någonsin och trots att han levererar sina repliker på ett övertygande sätt verkar han ointresserad. (Som tur är så passar beteendet rollen.) Butterfield får kämpa desto hårdare och många gånger är det utan passion och väldigt generiskt scen efter scen.

Enders Game är inte tillräckligt stark för att kämpa mot de enorma succéerna som finns inom den här populära subgenren med ungdomsfilmer – men gott och väl en film att titta på i väntan på nästa Hunger Games, Percy Jackson eller vilken trilo- fyrlo- eller åttlogi man nu följer. En lång film med en mjäkig dramatik som leder fram till ett mer storslaget slut, som givetvis lämnar en öppning för möjliga uppföljare.