Vinter i En Oväntad Vänskap

Man måste ogilla människor för att ogilla det här.


Snabbt klättrade Olivier Nakache och Eric Toledanos The Intouchables upp på listorna, i skrivande stund bland annat nummer 61 på IMDB’s Top 250-filmer och ständigt hyllad av skribenter och publik. Jag ställer mig i ledet för att applådera, för det här är är en magisk film som verkligen sätter sig i hjärtat på en. Man mår bra av att ha sett den helt enkelt.

En Oväntad Vänskap handlar om mänsklighetens goda sidor. Manifesterat genom den sanna berättelsen om två män som från varsin sida av livet, under ovanliga omständigheter blev de bästa av vänner. Genom François Cluzet och Omar Sy’s fantastiska insatser med Nakache/Toledanos varma manus och regi är det utan tvekan en av de mest belönande filmerna man kan ta sig an just nu. Om man hoppas bli överväldigad, glad och upprymd.

Från allra första start är En Oväntad Vänskap en intressant berättelse. Blicken fastnar vid den från halsen och ned förlamade miljonären Philippe som söker en ny assistent. Han letar efter någon annorlunda men kandidaterna är desamma som vanligt.. Trettioåriga vita män med gott om teoretiska kunskaper men knappast några pragmatiker. De tråkar ut Phillippe. Så när den ende svarte sökande stiger in i rummet, burdust utan att acceptera kösystemet så händer det något speciellt. Han är rätt man vid rätt plats, en outbildad praktiskt lagd och på alla sätt opassande till jobbet enligt rådande konventioner. Phillippe vill ha honom och så som det fungerar för rika många gånger, så får han som han vill.

Tillsammans tar de sig an de svårigheter som rör Phillippes liv och deras relation är i mångt och mycket avslappnad och på ett personligare plan. Driss egna problem löses av honom själv, medan han har svårt att ibland ge lika mycket eget utrymme till Phillippe, som inte har något emot att lotsas i en riktning han inte hade valt själv. Ibland svårt för mig som tittar att tycka om det här men resultatet gör tveksamheterna värda det (lyckligtvis nog) och spänningen som skapas mellan de två och oss i publiken är meningsfull för den stora känsla man lämnas till när eftertexterna börjar rulla fram.

En oväntad vänskap (The Intouchables) BlurayUtrymmet ges främst till François Cluzet och innan denna fantastiska föreställning har jag inte sett en liknande porträttering av ett handikapp lika bra sen De Niro i Uppvaknanden. (En bortglömd pärla.) Det är väldigt enkelt att övertygas om att hans tillstånd är på fullaste allvar. Omar Sy gör även han en paradroll, från utstött och bister ungdomsbrottsling till en levnadsglad människoälskare är resan lång men tillsammans med Sy känns det naturligt trots motgångarna och en annan värld som ständigt ropar på honom. Som han inte kan överge.

Hela filmen behåller ett lugn och ett tempo som är beständigt och aldrig rusar iväg, tappar bort oss eller börjar med onödiga sidospår. De mindre bihandlingarna är generellt komiskt lagda och skapar ytterligare glädje genom bifigurer minst lika välspelade av Anne Le Ny och Audrey Fleurot. Försumbara men trevliga avstick här och där för att hålla igång och inte låta någon tappa intresse, även om risken för det är relativt liten. Det finns en svaghet som ger lite av en pyspunka till filmen här som involverar Driss familj, det är aningen för outvecklat och upplösningen på det rätt dramatiska som det kunde ha varit kommer varken till skott eller får en ordentlig avrundning.

Men ändå, helt klart en film du måste se om du behöver lite mer glädje i livet. I klass med kanonfilmer som Amelie från Montmartre, Groundhog Day och The Fisher King gällande det. Så en film att minnas och återkomma till med jämna (om än med fördel långa) mellanrum.

INGA KOMMENTARER