En Ny Start

Sentimental kamp för familjen. Som fungerar!


Den sanna berättelsen om singelpappan Benjamin’s modiga beslut att börja om på nytt. Matt Damon spelar Benjamin, en äventyrslusten fotograf och tvåbarnspappa som nyligen förlorat sin fru. Trött men inte utsliten i jäkten av att ta hand om de två barnen Dylan (Colin Ford) och den yngre dottern Rosie (Maggie Elizabeth Jones) bestämmer han sig för att riskera allt, i hopp om att återförena familjen som en enhet. Han vill förbättra både sina barns liv och sitt eget, och planen för att lyckas blir det slumpmässiga valet – att köpa ett zoo.

Regissören Cameron Crowe drar i alla trådar han känner till för att locka fram känslor och kanske någon tår från sin publik. Det finns någonting för alla att hämta. Säg till exempel att du suktar efter ett sentimentalt men inte sliskigt familjedrama på amerikanskt vis, då har du pappa Benjamin’s kamp om att återigen bli en förebild istället för en skuggestalt för sina barn. Är du mer intresserad av lite klumpigt smålustig romantik? Då får du dubbelt upp då både Benjamin och hans son lägger ögonen på ett par av kvinnorna som redan arbetar där de nu ska bo. Scarlett Johanssen som den individualistiska djurskötaren och Elle Fanning i samma position fast femton år yngre.

Packshot we bought a zooAttraheras du av En Ny Start på grund av dess originaltitel “We Bought a Zoo” så finns det tillräckligt för att fylla i alla fall en del av de behov som kan tänkas finna. Djuren står sekundärt såklart men det betyder inte att vi missar att ta del av dem. Speciellt rörande är berättelsen om lejonet Salomon, en äldre lejonhane som inlett sången på sista versen. Gillar du inte speciella teman så kan du ändå skatta dig lycklig då alla nämnda läggs lager på lager och fungerar riktigt bra tillsammans.

En Ny Start är, trots att den har en varierande och följsam handling och trots att den tar avstamp från flera olika perspektiv, oerhört förutsägbar och ibland överdrivet sentimental. De flesta konflikterna är inställsamma och enkla att lösa trots att de byggs upp som enorma. Ett par gånger blossar karaktärernas känslor upp ordentligt men i övrigt har det ansvaret lagts på oss som tittar. Meningen är att vi ska sukta, känna och investera oss i handlingen och personerna, ett drag som märkligt nog fungerar trots de ofta (men inte alltid) restriktiva karaktärerna.

För romantiker och alla som ser film för att fånga en känsla av hopp i vardagen är det här en kanonbra film. Kompetenta skådespelare gör goda insatser under Cameron Crowes duktiga regi, det är snyggt och omväxlande samtidigt som det är förutsägbart och införlivande. Vissa säger tråkigt, och det gör jag också ibland, men just den här filmen fungerar trots att det lyckliga slutet är givet.

Vanligtvis brukar en film av den här sorten hamna mitt i min betyggskala, jag lider inte av att ha spenderat tid på den men visst kan jag hitta mer intressanta titlar att se. Jag knuffar dock upp den ett snäpp på grund av blurayutgåvan och främst för extramaterialet. En Ny Start är ju som jag inledde den här texten med, baserad på en sann berättelse och i extramaterialet får vi möta den riktige Benjamin och höra berättelsen direkt från honom. Det finns också kommentarspår, ett antal extra scener och en bit om musiken medlagt plus lite till. Och gillade man filmen väldigt mycket tror jag att det här är väldigt uppskattat, personligen tyckte jag bäst om att få se den riktige Benjamin som precis som han framställs i filmen verkar vara en riktigt hyvens prick. Jag brukar alltid klaga på att det inte finns liknande extramaterial om det saknas, så när det finns så måste det berömmas! Stort plus också för filmens väldigt lugnande soundtrack som både spelar Bon Iver, Cat Stevens, Wilco och Bob Dylan bara för att nämna några. Googla det och lägg till i Spotifylistan.

INGA KOMMENTARER