Det brinner i En Nämndemans Död

Långsamt på landet, med många välkända ansikten. 


Den lantliga julstämningen får stå åt sidan när en kvinna mördas mitt på dagen fyra veckor innan julafton.

Polisen Sandor Gross (Krister Henriksson) tar sig an utmaningen att leda mordutredningen. Med få ledtrådar, låg bemanning och lantliga resurser tycks det hopplöst. Men Sandor ställer upp och puttar sitt problematiska privatliv åt sidan för att hitta mördaren och det helst innan julafton.

Svensk kriminaldeckare i tre delar från 1995 känns väl sisådär halvroligt att slå igång en måndagseftermiddag när en är ensam hemma. Men trots mina misstankar om att somna i soffan mitt på dagen och vakna till en repetetiv ljudslinga från dvd-menyn så klarade jag mig hela vägen. Strax över två timmar satt jag där, även om det blev svårare ju längre jag kom.

En Nämndemans Död 1995Du vet säkert hur det ligger till med den här miniserien om du sett någonting annat där Krister Henriksson spelar huvudrollen som polis. I stort sett allt det “vanliga” finns där. Den långa rocken, arbetsnarkomanin, det karaktärsbildande intresset (Wallander har klassisk musik, här är det jazz) och den tyste enslingen som gärna tänker igenom varje mening tre gånger innan den uttalas. Förutom att Sandors privatliv är väldigt krångligt och att han inte hanterar det särskilt sympatiskt snarare tvärtom, så passar allting mallen. Så gillar du det Henriksson förknippas med, ja då kommer du gilla det här.

Men är du lite trött på att se samma tuggande om och om igen med bara scenariot utbytt så kan jag med säkerhet säga att du, precis som jag kommer att sitta med tankarna på något annat strax efter att takten slagit av i mitten på det andra avsnittet. Det blir riktigt långtråkigt att följa med trots att utredningen kompliceras och många nya karaktärer introduceras. Spelade av välkända skådespelare. (Som Lennart Jähkel, Pernilla August och Tomas Norström.)

En Nämndemans Död är ingenting för mig men då brukar jag sällan njuta av svenska krimserier eller filmer heller. Jag förmodar att det handlar om dvd-släpp för billig licenspeng till dem som sett serien redan och tyckte om den, eller i väntan på mer Wallander som ju komma ska. Det här är en förlaga till Henrikssons Wallander bara det att den är tråkigare och med sämre bildkvalite. Det enda som väger upp en etta till en tvåa är alla de välspelade birollerna och det faktum att Henriksson faktiskt gör det han gör väldigt bra.

INGA KOMMENTARER