En julsaga (1999)

En i mängden eller finns det något speciellt här?


1999 års upplaga av den då 156 år gamla berättelsen ”A christmas carol” fick se ljuset med Patrick Stewart i huvudrollen som Ebenezer Scrooge, ett namn som de flesta förmodligen känner igen. Antingen som Joakim von Anka, Jim Carrey eller någon annan humoristisk figur.

I den här versionen av ”En julsaga” så står det komiska, lättsamma som både von Anka och Carrey representerar för en realistisk tolkning i rena rama arbetarklasstuket. Historien är densamma, där Ebenezer smittats av julhatarbacillen sen långt tillbaka, han firar den inte, han talar inte om den och han önskar definitivt ingen annan en god jul om inte han ska ha det. Som ett litet barn med kapitalismens gift i ådrorna hänger han sig åt att håna allt som har med gemenskap och förnöjsamheter att göra.

Men så händer det märkliga, Scrooge får besök av ett spöke, och sen två till – de har alla kommit för att lotsa honom mot den glada sidan och det lyckliga slutet, vilket vi säkert alla känner igen oss i på ett eller annat sätt?

Patrick Stewart är en klippa i rollen som Ebenezer och han har inte några sämre motspelare generellt sett. Det märks att produktionen är skapt för televisionen och det saknas både i effekter, miljöer och vissa skådespelarinsatser, speciellt märkt i flera familjescener som förklarar vad julen handlar om. Ändå är det en trevlig film, förmodligen mest på grund av att jag sett flera andra filmatiseringar av det här och känner igen mig, men även för den märkligt hårda fasaden som En julsaga dras med.

Flörten med arbetarklassen är total i En julsaga, märk mot slutet då det börjar dra ihop sig och svarta silhuetter lämnar fabrikerna till tonerna av ”Stilla natt, heliga natt”. Det är en trevlig syn att se, alla är likställda inför julens ande oavsett om de dricker kloakvatten eller champagne och jag tar åt mig personligen av den här jämlikheten då jag anser mig komma från och leva i arbetarklassen, som i verkligheten känns ungefär lika romantisk som den framställs i En julsaga. Eller inte riktigt. Ändå, det är trevligt att titta på.

Precis som alla andra (förutom ett par riktiga magplask) filmatiseringar av Charles Dickens berättelse så fungerar det här. Stewarts förvandling i Scrooge är riktigt bra och är rätt så svår att följa utan att tycka synd om och gilla gubbstackarn. En julsaga är inte den bästa, eller mest familjära adaptionen som finns att få tag i men det är helt klart ett bra alternativ som passar till en lite äldre publik. Är det jul så måste den här filmen ses, i en tappning eller en annan, och varför inte den med science-fiction-mannen Stewart i centrum?

INGA KOMMENTARER