En idiot på resa - Säsong 1 (An idiot abroad)

Karl Pilkington, kanske i en stad nära dig!


Ricky Gervais och Stephen Merchant har sen ett tag tillbaka dragit för att få in kompisen Karl Pilkington i nöjesbranschen. Först genom en poddsändning som skulle komma att slå världsrekord i mest nedladdade och nu genom att skicka ”idioten” världen över för att spela in ett reseprogram som är olikt de flesta andra.

Karl Pilkington är en 39-årig man från Manchester som i sin ungdom semstrade på samma plats varje år och stormtrivdes med det. Hans inställning till världen lutar åt det negativa håller och egentligen är han inte särskilt sugen att resa till Rio, Egypten, Kina med mera för att besöka och spela in ett intressant program om världens sju underverk. Första anhalten blir Indien där Taj Mahal ska betraktas och det är först där som Karl inser att hans upplevelse inte kommer bli i stil med Michael Palin’s reseprogram. Han bokas in på sunkiga hotell och får uppdrag hemifrån att testa olika saker som man måste göra när tillfälle ges. Som att besöka testikelvridande guru’s, äta rostade insekter, leva med före detta kannibaler mitt i amazonasdjungeln och gå med i karnevalen i Rio bara för att nämna några saker.

Precis som det brukar var när det är Gervais/Merchant som sitter bakom ratten och styr, den här gången långt bortifrån, så är det torr brittisk pinsamhetshumor som är på tapeten. Det här balanseras ganska snart till en bra nivå av resaren Karl, som visar vara sig en stor personlighet fylld med väldigt speciella och okonventionella formuleringar. Han gör det han får i uppdrag, oavsett hur ogärna han vill det. Men han tar verkligen tillvara på tillfället att låta oss veta att han inte njuter av det en endaste sekund och det är i hans meddelande av vad han tänker som det allra roligaste finns att finna i En idiot på resa.

Resmålen porträtteras på ett annorlunda sätt än vad vi är vana vid och det tycker jag är väldigt intressant att se. Som minitornados som skuffar runt sopor alldeles bredvid pyramiderna i Egypten, all fattigdom i det exotiska Indien, gay-kulturen i Rio, toaletterna världen över som oftare än inte bara är ett hål i golvet utan dörrar till båsen och det är väldigt bekymrande för Karl, främst det här med toaletterna och gay-kulturen.

Ta en vanlig person, skicka ut honom på resor som utmanar och förutom underverken undviker i stort sett varenda turistfälla som är möjlig samtidigt som han ges uppdrag och aktiviteter att utföra under resan så får du ett roligt program vem du än skickar. Men ta en motvillig men ändå inte omöjlig person så får du En idiot på resa, ett riktigt uppfriskande och omväxlande reseprogram som inte bryr sig om historia och vilket fyrstjärnigt hotell som har flest pooler på innergården. Underverken är bara anledningar till destinationerna även om originaltiteln var ”Karl Pilkington’s seven wonders” – ingen visste vem Karl var så kanlen Sky 1 där serien föddes ratade den till fördel för An idiot abroad, som ju känns bra mycket mer relevant.

Det här är helt klart en av de mysigaste dokumentär/humor-serier som jag sett på sistonde och glad är jag att det nu finns på dvd. Den andra säsongen kommer strax innan sommaren 2012 så medan du väntar på den är det bara att sätta tänderna i den här. Jag tvivlar på att du kommer att ångra dig!

Sugen på mer? Läs recensionen av den andra säsongen här!

INGA KOMMENTARER