Peter Dalle's En Fiende Att Dö För

Peter Dalle garanterar underhållning.


Peter Dalle är mest känd för sina framgångar inom det komiska fältet och med det i tankarna är det rätt förvånande att se En Fiende Att Dö För. En stark thriller som verkligen inte påminner om något som Dalle satt sin signatur på sen tidigare. Jag är mycket imponerad, eftersom En Fiende Att Dö För är en av de absolut bästa svenskinvolverade thrillers som släppts hittills i år – kanske det här årtiondet.

Filmen handlar om en gränsöverskridande forskarexpedition där tesen om Pangaea (en teori om världen som en enda kontinent innan en uppdelning via kontinentaldriften) genom prover och undersökningar ska försöka bevisas. Teamet består av svensken Gustav (Richard Ulfsäter), de två engelsmännen Terrence och Martin (Allan Corduner & Tom Burke) samt de tyska upphovsmännen till expeditionen Leni och Friedrich (Jeanette Hain & Alex Prahl). Vid rodret ser vi en norsk styrman (Sven Nordin) och de flesta i besättningen är faktiskt ryssar. En salig blandning nationaliteter alltså.

En fiende att dö för BlurayÅret är 1939 och spänningarna innan andra världskriget är uppenbara. När så England och Frankrike förklarar krig mot ett väldigt aggressivt Tyskland förvandlas expeditionsdeltagarna från att ha varit neutrala vänner till att bli fiender baserat på nationaliteter. Spänningarna på båten ökar och irritationen och ovissheten kring vad som händer på slagfälten skapar en oro och paranoia hos dem alla, tills de oundvikliga intrigerna, det politiska spelet och till och med romanserna går så långt att inte ens den stackars naive svensken har råd att stå som neutral längre. Kriget har anlänt och vare sig de vill eller inte så är det omöjligt att inte bli inblandad i världens utveckling, fast här presenterad i ett komprimerat microformat där många av de initierande länderna i andra världskriget finns med.

Även fast vi är snabba att kalla En Fiende Att Dö För en svensk film så är det inte riktigt hela sanningen, vilket snabbt uppenbarar sig när man väl börjat titta. Dialogerna är främst på engelska men även ryska, tyska och svenska. Dalle nekades finansiering från Sverige och enligt den här intervjun med filmcafe så verkar det vara ett återkommande problem han ställs emot. Går pengarna till Seanafrika månne? Med nej från Sverige så sökte sig Dalle till de andra länder som finns representerade i filmen och lyckades på så vis få pengar till ett färdigställande, vilket jag personligen är mycket glad över och är säker på att Dalle inte heller mådde dåligt av.

Resultatet blev en multinationell äventyrsthriller med svensk touch som i huvudsak utspelar sig på båten under resan till Svalbard, men även under en kortare period på land. Omgivna av vatten, utan alternativet att fly så skapas en spänning mellan karaktärerna som oftast framställs trovärdigt trots lite blandad nivå på skådespeleriet. Karaktärerna är mer välskrivna än själva manuset som i sig påminner om många böcker som jag börjat läsa men aldrig orkat mig igenom, filmformatet är mycket snällare och behagligt att ta sig igenom så inga problem den här gången. Både en underhållande film på grund av sina goda och illvilliga karaktärer men även för de små detaljerna som livräddande metallföremål i fickor, mathissar som transportation på båten och ett blygsamt romantiserande kring den enda kvinnan i filmen.

Tankarna går till filmer som jag älskade när jag var en liten grabb och även om det inte är pompigt som Indiana Jones så påminner det om stilen på något sätt. Annorlunda exotiska miljöer, många nationaliteter med många språk, en intressant expedition och en väldig problematik som skapar nyanserad spänning som både gör människor av tyskar i en tid som verkligen demonifierade dem, samtidigt som vi kan tillåta oss fundera och även skratta lite kring vår ständiga svenska neutralitet och hur den påverkat oss som nation i världen. Antingen kan man se En fiende att dö för som en underhållande och spännande thriller, eller beroende på vad man läser in i scenerna också mycket mer än så. Det är upp till dig.

På blurayutgåvan från Disney är det både grymt ljud och skarp bildkvalité, jag är inte så tekniskt lagd med såna här saker men jag gillar det jag ser och hör, vilket räcker gott och väl för mig. Extramaterialet presenterar en bakom-kameran dokumentär som säkerligen mättar den intresserade.

INGA KOMMENTARER