Familjeporträtt i En Familj: Osage County

Meryl Streep lever ut som om Violet vore hennes sista roll.


En tung ensemble får chansen att råka i luven på varandra i John Wells August: Osage County. Showen stjäls av kvinnorna ledda av Meryl Streep som gör en av sina mest utsvävande roller någonsin. I hennes skugga står Julia Roberts, Juliette Lewis och Julianna Nicholson som alla tre spelar döttrarna Weston, födda från Violet (Streep) som nyligen blivit änka.

Det är familjetragikomik i ett slags kammarspel där familjen Westons alla hemligheter dras upp på bordet efter att familjefadern begravts. Bröllop och begravningar drar fram känslor och det är precis det vi får bevittna här. Kärlek och hat, förstånd och förvirring.

En Familj: Osage County BlurayÅterföreningen sker hos Violet efter att hennes make begravts då han en kväll tog båten ut och hoppade i. Ett självmord som blir mer och mer förståeligt ju mer man lär känna härskarinnan över Westons, Violet den grymma. Med sina döttrar som är lika goda kålsupare vandrar de genom minnen och nutid i ett virrvarr av föränderliga humör och allianser, där ingen går säker inför nästa attack, oavsett vem det är som attackerar.

Familjer har problem. Så är det ju bara. Det hör till.

Familjen Weston har precis som Jay-Z 99 Problem och inte ett enda normalt är med på listan. Följer man med i John Wells tempomästrande berättande så lär man känna familjen innanför den hårda fasaden, där bakom där det finns ånger, bitterhet och mer kärlek än hat. Dock rör Wells om mest på ytan och det som kunde ha blivit ett riktigt tungt familjedrama fastnar lite i det sensationalistiska – i att visa upp alla de olika konstigheter familjen har för sig.

Meryl Streep lever ut som om Violet vore hennes sista roll i livet och hon gör henne fantastiskt bra. Efter henne följer de yngre skådespelerskorna som jag listade ovan och de är även de oefterhärmliga. Juliette Lewis finner jag klarar sin roll sämst, eller så tycker jag minst om henne generellt. Hennes sätt att spela är typisk för alla roller hon spelat från Kalifornia till Natural Born Killers och nu August: Osage County. Hatten av för Julia Roberts som också hon gör en av sina starkaste roller och karaktärer i karriären.

Männen i den här filmen är mjäkiga i bästa fall och det är meningen att de ska vara det. De håller sig mycket i bakgrunden och stjärnor som Dermot Mulroney, Sam Shepard, Ewan McGregor och Benedict Cumberbatch får mest öva återhållsamhet med ett par, tre utbrott för att inte försvinna helt och hållet.

August: Osage County är en roande film lika mycket som det är en märklig insyn i en dag där sorg och glädjen i ett återförenande av familjen möts. Den har otroligt bra skådespel och ett intressant manus som jag inte riktigt tycker Wells tar tillvara på hundraprocentigt. En film som många kommer älska, av olika anledningar och i olika omfattning.