En Dålig Familj DVD

Det är svårt att se ljuset i tunneln när pappa Mikael står i vägen.


Familjefadern Mikael är en respekterad domare och välgörare för samhället som lever ett bistert familjeliv, där hemma styr han med kall retorik och teoretiska lösningar på känslomässiga problem. Han är trebarnspappan med ett förflutet äktenskap i vilket han blivit lämnad samt ett nytt liv med sin nuvarande partner Laura (Vera Kiiskinen). Tillsammans har de en son, Milo och de andra barnen Daniel och Tilda är från det tidigare äktenskapet. Tilda har levt med sin mor och Daniel med Mikael.

När Mikael’s exfru hastigt går bort reagerar han knappt över nyheten, han blir dock varse om de förändringar som kommer ske i hans uppordnade liv, när dottern Tilda kommer på besök. Hon kommer minst sagt att ställa till bekymmer för Mikael samt röra om i grytan för resterande familjen, som försvinner ur huset en efter en i takt med att Mikael behöver mer och mer utrymme för sin odugliga pappataktik – som bara fungerar på pappret.

Ville Virtanen som spelar Mikael fullständigt glänser i sin sociopatiskt inriktade roll. Han ser evigt bekymrad ut och Virtanen tar tillvara på den teoretiskt drivna hjärnan han ska förverkliga. Mot sig har han de yngre Daniel och Tilda som tillsammans kommer ställa till problem, spelade av Pihla Viitala och Lauri Tilkanen ger de ett ungdomsrevolterande skådespel som fungerar utmärkt gentemot det vuxna sunda förnuftet. I bakgrunden finns Vera Kiiskinen tillsammans Niki Seppälä och Ismo Kallio som välinkorporerade biroller som används effektivt i de scener där de medverkar. Rutinerade figurer överallt, ja förutom Seppälä som inte kan vara mycket äldre än tio år.

Först tyckte jag att introduktionen av Mikael var alldeles för kort, att hans vardagliga förändring kom för snabbt. Jag hade som tur var fel, då Mikael (samt Daniel) vecklas ut som en informationsfolder under hela filmens gång, sida för sida får vi lära oss mer om mannen bakom fasaden som domare och det är en märklig figur minst sagt. I samma liga som Dexter fast utan det mördande falska leendet. Oturligt nog så behandlas inte Daniel lika varsamt och hans roll hamnar i något av ett vakuum där han inte kan leva ut den frustrerande situation han befinner sig i, samma sak gäller också Tilda, som är mer eller mindre en färdig produkt när hon dyker upp och därför också hamnar i bakgrunden av den dominerande Virtanen. Ett angenämt problem, men likväl ett problem.

”En dålig familj” är stilistiskt lik ”Miehen työ (2007)” som är regissören och manusförfattaren Aleksi Salmenperä’s föregående projekt. Blågråa nyanser skönjer det Finland som bekräftar fördomarna om depressionens hemland. Finland är självklart långt mycket mer än så, det vet vi ju alla och det är knappast det Salmenperä hoppats få oss att tänka på med sin film. Tematiskt passar det nedtonade ljuset utmärkt till den tid vi får bekanta oss med denna dysfunktionella familj, för det är inget glädjebärande berättande du ska förvänta dig, från start till slut är det en realistisk men otroligt konstig rad händelser som presenteras. Mikael tar sitt ansvar för äldsta sonen Daniel till det allra yttersta och riskerar i och med det både arbete och resten av familjen, utan att vika sig fortsätter han och som tur är så hinner han inte ta det alltför långt innan filmens avrundning påbörjas.

När eftertexterna sen börjar strömma in och förbi sitter jag med en kluven känsla i mig, ”En dålig familj” är långt ifrån en feelgood-film utan snarare motsatsen. Jag är inte glad och inte heller missnöjd över vad jag bevittnat och det tar kanske lite tid innan jag kan bestämma mig vad jag tyckte om avslutningen helt och hållet. Den klump som jag misstänker att Salmenperä hoppades skulle dyka upp i halsen på mig uteblir dock då jag känner mig alldeles för ambivalent kring Mikaels person.

Ett snyggt och genomgott skådespelat drama som avviker från normen, Aleksi Salmenperä lyckas frammana ett engagemang för människorna och det värderar jag högt. Avslutningen möjligen alltför bitterljuv (eller bara bitter) och en dominant huvudroll som inte släpper in de yngre förmågorna tillräckligt som ”nackdelar” värda att nämnas. Trots det är ”En dålig familj” verkligen en sevärd film från grannlandet som inte syns till tillräckligt ofta på varken bio eller dvd.

INGA KOMMENTARER