En Blomma I Afrikas Öken

Mäktig berättelse om en kvinna som aldrig ger sig.


Waris Diries, född 1965 i Somalia. Levde tillsammans med sin nomadfamilj på slätterna. Tills dagen efter hon blivit bortlovad som fru till en man som skulle kunna varit hennes farfar. Hon rymde hemifrån och tog sig sakta över öknen till Mogadishu, där hennes släktingar tog hand om henne.

Traditionsenligt så var de egentligen tvungna att återföra henne för att kunna genomföra giftemålet, men eftersom hon klarat sig själv, barfota, bara 13 år gammal genom den livsfarliga öknen utan mat och vatten så måste det varit Guds vilja att hon kommit så långt. Lösningen blev istället ett arbete som husa på den Somaliska ambassaden, i London.

En blomma i Afrikas ökenSå från de tomma slätterna till det livfyllda London gick resan och Waris liv skulle inte bli något enklare bara för det. Desto mer hon lärde känna sig själv och sin kultur ställt emot ett västerländskt tänkande ju mer förstod hon att hon tillhörde en förtryckt del av det Somaliska samhället. Med en mycket stor portion tur lyckades hon ta sig från Somalia till ett hus i London. Där behandlades hon som en fånge och släpptes inte utan för dörrarna förrän ambassade stängde och hon då helt sonika lämnades åt sitt öde.

Utan att känna till språket, eller ha någonstans att gå så flyttade Waris ut på Londons gator och sov på toaletter och vid dörrposter, hon letade mat i soptunnor och pengar i telefonautomater. Fram tills den dag då hon träffade på den aspirerande balettdansösen Marilyn (Sally Hawkins) som förbarmade sig över Waris om än något motvilligt. Med sin spretiga personlighet lyckades hon tillsammans med Waris självinsikt och senare påbörjade utbildning i engelska att öppna den afrikanska blomma som skulle synas på billboards och i modetidningar världen över bara inom loppet av några år. Supermodellen och kvinnokämpen Waris Diries resa var genomförd – men hennes kamp mot det onda som hade drabbat henne och så många andra var bara i sin linda.

Filmen som baseras på den bästsäljande biografin av Waris Diries (som skrivit ytterligare två böcker) är en rättvis och rak beskrivning av en av vår tids största, men möjligen för gemene man (som mig själv) mest okända kvinnor. Hennes kamp för sina Somaliska systrar pågår än idag och är fortfarande otroligt viktig.

Från början mot slutet så är ”En blomma i Afrikas öken” ett porträtt som både lockar till skratt och tårar. Det är fantastiskt att se den 13-åriga Waris vandra över öknen med blödande fötter utan att hon ger upp. Samtidigt är det med spänd förväntan som förbyts i förtvivlan när hon om och om igen enbart stöter på ytterligare problematik.

Fram till den punkt då Waris har slagit sig igenom sin egen osynliga barriär mot omvärlden så är filmen en riktigt underbar skapelse. Rolig, spännande, nervig och osäker. Mot slutet börjar hela filmens basmaterial att skaka sönder och det verkar som om att antingen pengarna eller tiden sinar. För det som tidigare varit detaljerat börjar stressas förbi och en av de absolut största symboliska scenerna för Waris ”förvandling” slarvas bort totalt genom att missa både att bygga upp förväntningarna för nästa bild samt bilderna som följer i sig. Scenen jag talar om förmedlar sitt budskap och på fem sekunder berättas Waris resa i sin helhet. Den borde ha varit fantastisk, men istället nöjde sig filmmakarna med något alldeles för mediokert. Du kommer säkert förstå var i filmen jag menar om du ser den…

Liya Kebede och Sally Hawkins gör underbara rolltolkningar som Waris och Marilyn och det finns också ett par suveräna män med i manuset. Det är Craig Parkinson – som fungerar som en hjälpande hand för Waris men hoppas på lite för mycket i retur, en frustrerande personlighet som framförs galant. Ytterligare ser vi Timothy Spall (som synts i Harry Potter) spelandes fotografen Terry Donaldson, den person som tar Waris till hennes stjärnglansdagar. De fungerar båda som hjälpande händer för Waris framgång och utan dem hade hennes liv möjligen sett helt annorlunda ut, men förmodligen hade hon tagit sig uppåt i alla fall.

Förutom den något mediokra avslutningen så tycker jag att ”En blomma i Afrikas öken” erbjuder allt som en film bör innehålla. Det är detaljerat kring Waris och alla hennes livsetapper redovisas helt öppet utan förbehåll. Dramatiken finns där, de starka och också intressanta (och mycket lustiga) birollerna hjälper till på olika sätt. Berättat med återblickar men främst framåtsträvande känns det som om att det här är första gången någon får ta del av Waris Diries livshistoria som om hon berättade den alldeles själv, även fast det inte är det.

En film som jag rekommenderar starkt, inte bara för kvinnor utan även för män – det är en film som kommer beröra alla åskådare oavsett bakgrund och kön.

Det är bara en synd och skam att det inte finns en enda sekund med extramaterial med på skivan. En liten intervju med Waris Diries själv hade varit perfekt – eller en infomercial kring hennes stiftelser, ja – vad som helst hade mottagits med öppen famn, för jag kände mig inte riktigt färdig och fick utnyttja internet istället för dvd’n. Lite trist…

INGA KOMMENTARER