Emma Stone i Easy A

En komedi som alltid fungerar!


Olive Penderghast (Emma Stone) är en kvicktänkt tjej som försvinner i mängden på sin skola. Ända tills hon berättar en vit liten lögn på tjejernas toalett om att ha förlorat oskulden med en påhittad collegekille. Den kristna studentgruppens överhuvud Marianne (Amanda Bynes) tjuvlyssnar vad hon berättat och det tar inte lång tid innan hela skolan vet om den lilla påhittade hemligheten. Olive går från anonym till skolans bimbo. Över en natt.

Man skulle ju kunna tro att det här är en negativ händelse. Men Olive trivs så bra med sin nya roll som skolans snackis att hon börjar använda sin uppenbara talang i att vara en låtsasslampa för att nå än högre höjder. Hon tar hjälp av desperata pojkar som vill öka sin sociala status och gör dem tjänster, ger dem påhittade upplevelser som de kan skvallra om, för att öka både sin och Olive’s snackisstatus. Som det sig bör i filmens värld så har alla val och handlingar konsekvenser och Olive’s manipulationer kommer således så småningom att hinna ikapp henne. Men inte innan vi hunnit vika oss dubbla av skratt.

Easy A med Emma StoneEmma Stone gör en härlig insats som Olive och införlivar precis det som behövs för att den här filmen ska klara sig undan klassningen som ytterligare en film i highschoolmiljö, som vid det här laget alltsomoftast är ordentligt dåliga och förutsägbara. Tillsammans med sin familj, den ultimata bilden av hur en kärnfamilj kan se ut så bjuds det på en uppsjö av kvicka skämt som aldrig känns varken krystade eller omotiverade.

Tillsammans med Emma Stone så är i stort sett varenda person ett exempel på hur stor betydelse en rollbesättning kan ha. Lisa Kudrow är en excentrisk kurator, Dan Byrd spelar homosexuell highschoolkille som retas av ”jocksen” och Thomas Haden Church syns i rollen som den moderna läraren som genomskådat precis allting förutom sin fru (Kudrow). Galanta insatser från precis varenda person som syns i bild – även dem som tilldelats de mest stereotypa rollerna eftersom de får nöjet att parodera på dem. ”Easy A” använder sig av samma mall som den kritiserar och resultatet är bländande bra! Jag kan inte annat än klappa händerna gentemot Will Gluck (regi) och nästandebutanten Bert V. Royal (manus) som gjort ett enastående arbete!

”Easy A” är inte bara en komedi i highschoolmiljö, att påstå det vore att förringa filmens väl genomtänkta röda tråd som går hand i hand med en av Olive’s skoluppgifter. Att läsa ”Den eldröda bokstaven” av Nathaniel Hawthorne. I boken figurerar en kvinna som hamnar i ungefär samma situation som Olive, hon tvingas bära ett rött A på sitt bröst för att visa att hon är ogudaktig och en sköka. ”Easy A” driver inte handlingen lika allvarligt utan fortsätter spinna på originalidén med en konstant komisk ton. Filmen och boken går hand i hand och det är en riktigt lyckad nytappning, till skillnad från Roland Joffe´s gestaltning av samma bok, som också den omtalas i ”Easy A” i väldigt kritiska ordalag.

Det är kanske lite svårsålt att Emma Stone skulle gå obemärkt förbi som en anonym tjej som aldrig blir utbjuden av sina jämnåriga, likaså den överdrivna puritanska gruppering som finns på skolan och deras propagerande gentemot den (tydligen enda) tjejen som skapat sig ett rykte på skolgården. Ändå vill jag pusha för den här filmen som i övrigt är massivt belamrad med originella och härliga skämt. Det finns fler välutvecklade komiska roller än i någon liknande film, vilket gör Easy A till en av de roligaste, fyndigaste och mest tempofyllda komedierna du kommer kunna se i år. En perfekt sommarfilm!

INGA KOMMENTARER