Eagle vs Shark

New Zeeländsk komedi med glimten i ögat.


Innan Flight of the Conchords-stjärnan Jemaine Clement åkte till Hollywood för att spela badguy i Men in Black 3 och diverse röster i animerade filmer som Rio och Dumma Mej så hade han en mindre känd karriär på Nya Zeeland. Och här i hans första minnesvärda huvudroll så lades röda mattan ut för alla karaktärer han senare skulle spela, som Jarrod, en Napoleon Dynamite-liknande man med ett udda och charmigt beteende.

Eagle Vs Shark DVDJarrod är Eagle och Lily är Shark och tillsammans är de det mest dysfunktionella kärleksparet sedan ordet kärlek skrevs in i ordlistorna. De träffas i köpcentret där de båda arbetar och inleder ett löst förhållande som främst är baserat på Lily’s blinda förälskelse. När Jarrod sen måste följa sitt kall att hämnas på pojken som mobbade honom i skolan följer Lily efter steg för steg. De reser till Jarrods hemstad, där han söker upprättelse och hon söker kärleken. Båda lika desperata, båda lika ambitiösa.

Det är inte ofta som Nya Zeeländska filmproduktioner når fram till oss här i Sverige och därför har jag tagit mig tid att belysa den här komedin från 2007 här på sidan. Jag skulle tippa på att Eagle Vs Shark är en film som ramlat mellan stolarna förutom hos fans till serien Flight of the Conchords i jakt på något mer efter att serien lagts ned. Och gillade du FoTC och ändå har missat den här filmen så får du svart på vitt: du måste se den här.

Med ett blekt lag skådespelare som alla anammar roller utan grundläggande sociala kompetenser är Eagle Vs Shark en Napoleon Dynamite-klon med sin egen positiva personlighet. Jemaine Clement gör en av sina bästa roller i karriären som Jarrod, en färgrik karaktär som suktar efter sin fars godkännande och en känsla av välbefinnande. Men han väljer alltid fel väg för att nå dit. Hans jämlike Lily, spelad av Lauren Taylor som också står bakom manus tillsammans med debutregissören Taika Waititi, är en älskvärd ensam kvinna med mycket kärlek att ge och det stora problemet; att ingen vill ha den.

Utvecklingen av deras roller är höjdpunkten bland många andra i den här kufiska komedin. Allt från pinsamt beteende, biroller, kostymer och stopmotion-animerade mellansekvenser roar mig även om det här inte är en film som lockar till många gapskratt. Humorn är lika mystisk som karaktärerna och tillsammans blir resultatet en ständigt ryckande i mungipan, ett dumt leende som inte riktigt vet varför det existerar.

Leendet vittnar om att det här är en bra film helt i min smak, då jag aldrig kan förutsäga vad som ska hända och det mesta verkar ske på chans, utan att det för den delen blir ojämnt i berättandet. Regissören Taika Waititi har verkligen träffat rätt både med bilder och takt i sin debut, där spänningen i det vardagliga hålls intakt och engagerar mig som tittare. Jag bryr mig om karaktärerna även om de skulle reta gallfeber på mig i verkliga livet, jag gillar det artistiska med filmen, dess personlighet och udda sätt.

Men. Eagle Vs Shark är inte en film för alla. Den riktar sig till en väldigt smal publik och är så mysko att den får amerikanska föregångaren Napoleon Dynamite att kännas kommersiell. För fans av Jemain Clement en måste-se, Flight of the Conchords-fans kommer inte heller att bli besvikna, men för den som inte fastnat för det udda, bittra komediformatet så är det här en ordentlig utmaning. Som i och för sig kan vara värd besväret.