Mia Skäringer på dvd

Om Mia Skäringer med Mia Skäringer!


Det känns ganska lätt att kategorisera den här ståupparen som en mix av Robert Gustafsson och Magnus Betnér i kvinnlig form. Skäringer påbörjar sin rutin med att komma ut på scenen enbart iklädd en glittrig lila bikini och vita joggingskor. Hon sjunger Billy Paul’s – Your song (Mer känd som Fritidsresorsången) och tappar bort sig i texten, det är en svår sång och är det någon som nånsin haft koll på textraderna där kring ”i kick off my shoes..”?

Showen startar omgående med en småvass inledning kring Mia Skäringers bransch, där ett maglyft lätt kan finansierats genom två föreläsningar under en dag, Skäringer vill enligt sin monolog lyfta lite från ”de rika” (magen) och ge till ”de fattigare” brösten.

Det fortsätter med (efter att Skäringer klätt på sig) känslor, tvåsamhet, otillräcklighet, one-night-stands och i rapp takt som får två timmar att kännas som bara hälften. Skäringer besitter en typ av malplacerad scennärvaro som får det att kännas som om att hon precis som alla andra köpt biljett, satt sig ned och väntat på showstart i publiken. Av någon anledning har artisten uteblivit så Skäringer tar plats istället och berättar om allt sånt som man möjligen skulle kunna berätta ensam på en scen med bara ett par musiker och en öppen basgarderob som sällskap. Bort med stjärnglammet och fram med den vanliga människan och främst den vanliga kvinnan!

Men det här är inte bara ståupp/komedi/show för kvinnor. Jag hade precis lika roligt som publiken på Cirkus i Stockholm, i vilkas salonger den här dvd’n har spelats in. Det är lätt att känna igen sig både för sin egen del och åt andra, för bland de flesta (men inte alla) berättelser som Skäringer delar med sig av så finns det en grundlig verklighetsförankring som hotar varje skratt, då det ofta är lätt att sätta skratten i halsen när Skäringer vänder på kappan och trycker på helt andra knappar än vid en vanlig ståupp.

Det här sker speciellt under sångnumren, där en vacker stämma först för fram Annika Norlin’s ”Det här är vad dom säger” och på sätt och vis lamslår hela salongen efter en käck och självironisk inledning. Allvaret i Skäringers monolog och självutlämnande metoder förstärks tillräckligt under de här (det är flera) sångnumren för att inte bara locka fram till tomma skratt från tomma skämt. Mia Skäringers text som är baserad på hennes bok med samma namn som showen är en stark sak, men helt utan att tappa bort det komiska.

Dyngkåt och hur helig som helst är en intressant historia berättad på det mest komiska sätt. Mia Skäringer är en rolig personlighet med stort mod, härlig timing och en god känsla för att få med sig publiken dit hon vill. Helt klart en av de bättre ståupp/show-dvd’erna jag sett på länge och ett jätteskönt alternativ till den manliga bistra obrydda komedin som blivit populär i Magnus Betnérs fotspår. Inget ont om det, det är också roligt, men Mia Skäringer är helt klart med och tävlar i toppen! Kreativt, simplistiskt och ärligt – allt faller på plats i ett närmast perfekt framträdande! Rekommenderas varmt.

INGA KOMMENTARER