Möt Gru… och alla hans minioner.


Universal Pictures och Illuminent Entertainment arbetade fram filmen som har 266,796 likes på facebook och beskrivs med glada smileys över hela internet. Succén är ett faktum och självklart är det roligt att recensera en så populär film.

Dumma Mej som annars kallas ”Despicable me” handlar om två helmysiga superskurkar, en miljard små gula Minioner och tre stycken söta tjejer som söker kärlek från aspirerande adoptivföräldrar. Just ja, jag glömde nästan en virrig uppfinnare som ser ut som och hör lika bra som en hundra år gammal farfar.

Gru är en av superskurkarna, med sina spinkiga ben trallar han runt och suktar efter skadeglädje, förutom när han är på superskurksbanken för att låna pengar för att kunna utföra superskurkiga stordåd. Hans senaste stöldkupper har inte riktigt hållit måttet och med Frihetsgudinnan och Eiffeltornet som senast stulna grejer (de små, från Las Vegas) ligger han inte riktigt rätt i tiden.

En som däremot hamnat helt rätt är Vector, iklädd orange träningsdräkt banar han väg som världens nya stjärna inom superskurkerier. Han är även en stor fantast av att skjuta vattenlevande djur ur hemmagjorda bössor. Han har som senaste erövring kammat hem pyramiderna i Egypten och nu är det dags för Gru att försöka bräcka den bedriften.

Med hjälp av en krympstråle, farfar, minionerna och de tre små flickorna som adopteras av Gru under falska förespeglingar är det dags att ro hem den grymmaste kuppen någonsin. Gru ska sno månen och begära lösensumma i klassisk stil. Vem som ska betala är oklart men givet är att det kommer kosta skjortan. Det är inget lätt uppdrag och det blir inte alls enklare av att ha tre småtjejer som tycker om att testa saker, leka och stimma omkring sig samtidigt som Vector bestämt sig för att, (trots sin natur) inte bara sitta i sin färgmatchade soffa och kolla på sin överdimensionerade tv.

Som du kanske gissat, om du är en av de få som inte sett filmen redan på ett sätt eller annat så är det här ju ganska uppenbart roligt. Gru och Vector härjar på med sina fantastiska uppfinningar för att sabotera för den andre. Det stjäls, skjuts och flygs minimala rymdfarkoster, om det är det de är. Inomatmosfäriska skepp kanske. Min kunskap om flygande transport är begränsad, som du märkt nu.

Samtidigt som allt deras pågår blandas scenerna med Minioner som såklart är de gulligaste som setts på film sen hunden Dug i Pixars Up! eller Boo från Monsters Inc. De är dumma, charmiga och jättegula och tillför en stor portion komedi till Dumma Mej antingen som rekvisita eller i sina roller. Hur eller var de tillkommit framgår inte från filmen men så fort möjligheten finns kommer jag börja massproducera Minioner. Skicka ett mail för info om leveransdatum.

Hela filmen osar av charm och Illumination Entertainment har verkligen gjort ett bra arbete med att skapa personligheter som tilsammans med röstskådespelet från Steve Carell, Russell Brand, Will Arnett och Jason Segel verkligen kommer till skott. Timingen ligger bra och det är mycket trovärdigt. Carrell som gör Gru’s röst gör ytterligt bra ifrån sig, Gru pratar med lite underlig accent och det märks inte att det är påklistrat på Carrells annars The Office-muntra röstläge. Kristen Wiig spelar även med i en mindre roll som föreståndare på ett daghem. Hon är alltid värd att nämnas, just för att det är Kristen Wiig. Ska jag tvunget nämna något negativt så skulle det vara att miljöerna bakom de välanimerade karaktärerna ibland verkar lite utan djup och liv. Det händer ett par gånger och drar inte ner på filmens helhet, tyvärr märkbart när det händer.

Dumma mej bjöd på skratt, sentimentalitet och bara trevligheter. En film för hela familjen som har komedi i båda leden. Friskt att se något nytt. Det ska även bli intressant att följa och se Illumination Studios projekt Hop som nog kommer släppas snart. Mer om den i en separat post snart. Under tiden vi väntar på den är det bara att sitta och njuta av Dumma Mej, den går att se om flera gånger. En riktig pärla som ser suveränt bra ut i blurayformatet!

Räcker inte filmen till så finns det exklusivt material att tillgå till blurayen där man kan ta kontroll över Gru och utforska filmen med honom och hans team. Även ett topphemligt kakrecept! En dvd-version av filmen hänger med tillsammans med tre kortfilmer om Minionerna, ett raketbyggarspel och lite mer om världen i Dumma Mej.

INGA KOMMENTARER