Minioner

Gru, den omvände superskurken.


Föredetta superskurken Gru fokuserar sig på att vara en god förebild och far åt sina tre adoptivdöttrar medan andra superskurkar lever loppan. Aningen avundsjuk på friheten nappar Gru därför när AVL (Anti Villain League) erbjuder honom ett jobb som spion i jakt på ett stulet forskningsprojekt.

Gru går undercover med excentriske agenten Lucy (Kristen Wiig) och misstänker snart att en legendarisk superskurk som antagits död sen länge återvänt. El Macho.

Bevisningen är tunn och misstankarna baseras på att en mexikansk restaurangägare ser ut som El Macho samt att dennes son visar intresse för Grus äldsta dotter Margo, något som får Grus överskyddande fadersinstinkten att sätta in. Förblindad av sin vilja att sätta dit El Macho blir spaningen enkelspårig och medan Gru gräver ned sig i fallet märker han inte att hans minioner försvinner. De kidnappas för att i en ny skepnad utföra den största, elakaste och aggressivaste superskurk-kuppen någonsin. Och det är bara Gru och Lucy som kommer kunna stoppa dem.

Kärleken blommar i Dumma Mej 2, en film som inte bara är lika rolig som den första utan även mognar en aning rent personligt. I den första filmen var det mest dramatiska adoptionen av de tre flickorna och hur Gru tydde sig till dem mot slutet. Nu handlar det om mer generella problem som den första förälskelsen för Margo (Miranda Cosgrove) och problematiken med att vara arbetande singelförälder. Sett ur ett mer vuxet perspektiv.

Dumma Mej 2 (Despicable me 2)För de yngre så finns det lika mycket att gotta sig med tillsammans med det ovan nämnda. Minionerna har fått mycket mer utrymme (på gott och ont ska tilläggas) och världen i Dumma Mej 2 är fortfarande exotisk, gränslös och spännande. Humorn är varierande och med allt från slapstick till ordvitsar så det finns något för alla att ha skratta åt. Speciellt roligt kommer de som diggar minionernas upptåg att ha, då de busar mer än någonsin!

I skuggan av mer minioner så saknas det tyvärr motstycke till superskurkarna som bråkade i den första filmen. De som finns med är fortfarande humoristiska och utseendemässigt harmlösa, men utan att nå samma nivå som joggindress-gurun Vector. En av filmhistoriens mer roande skurkar. Storhetsvansinnet, jepp det finns där på samma sätt, men det blir inte fullt lika underhållande jämförelsevis.

Dumma Mej 2 är dock en rolig och spännande film. Den passar både en yngre och äldre publik och det som avgör om du kommer tycka om den beror mest av allt på hur du ställer dig till Grus minioner. För gillar du inte dem, då kommer den här filmen att bli svårgillad…

INGA KOMMENTARER