Dum och Dummare 2

Dum, Dummare, Dummast!


Det var tjugo år sen och vi vek oss av skratt när Harry och Lloyd presenterades i den första Dum & Dummare-filmen. Bröderna Farrelly träffade rätt med varenda skämt, karaktärerna var otroligt lätta att älska, om än lika enkla att irritera sig på, och tiden var rätt, i den fåniga komedins guldålder på nittiotalet. Sen kom prequelstyggelsen 2003, Dum och Dummare: När Harry mötte Lloyd och sista slaget på spiken i kistan slogs. Inte.

För nu, 2015 så återvänder de smidiga herrarna med repriserande originalskådespelarna Jim Carrey och Jeff Daniels i sina livs roller räknat dåtida. För även om receptet är detsamma så har förutsättningarna förändrats. Dumheterna håller inte hela vägen den här gången, även om det är ett kärt återseende på många andra sätt.

Dum Dummare 2 BlurayÅterigen tas vi med på en roadtrip efter att grabbarna fått reda på att Harry har en dotter han aldrig träffat. Lämpligt då han också är i behov av en njurtransplantation, vilket gör att de kan slå två flugor i en smäll genom att hitta henne. Återförenas och inkassera en njure.

Resan blir dock inte det enkla företag som idioterna hoppats och de stöter på massor av nya utmaningar, allt från att de har ett par mördare efter sig till superkåta tanter på ålderdomshem.

De fantastiska skämten som gjorde den första filmen till en modern kultklassiker blir dock sparsamt tilltagna och de enda gångerna jag skrattar fullt ut så har det inte att göra med Harry och Lloyd utan biroller, som Rob Riggles dubbelroll som bröder, två förlorare på ett annat sätt än att de inte har alla hästar hemma.

Laurie Holden, (känd från The Walking Dead) Rachel Melvin (Zombeavers) och Steve Tom gör också bra ifrån sig, fast de står i periferin för de stora stjärnorna såklart. Och det är ju Jim Carrey och Jeff Daniels scen det här med allt från minspel till spralligheter och visst, de har åldrats med “värdighet” i rollerna och alla idiotier från Harry och Lloyd känns igen. Problemet är bara att vi alla växt upp, 20 år, medan manuset fortfarande ska ageras ut som om det vore mitten på 90-talet. Dum & Dummare har inte moderniserats överhuvudtaget och det blir ofta en väldigt tunn linje här mellan humorn och rena patetiska larvigheter (inte den roliga sorten).

Jag är inte en stor supporter till den senare spinoff/remake-sjukan som drabbat Hollywood och Dum och Dummare 2 gör mig inte mer entusiastisk. Den är sann mot karaktärerna men erbjuder mest bara upprepningar av det som gjorde den första filmen så bra. Dum och Dummare 2 hamnar mittemellan den fantastiska klassikern (originalet) och avskrädet När Harry mötte Lloyd (se den, aldrig) och är för fansen sevärd, men knappt minnesvärd.