Drutten är apan och Gena krokodilen.


Egentligen heter dessa två tygfigurer Tjeburasjka och Jena, men döptes om till Drutten och Gena för den svenska marknaden. De flyttade till Sverige från dåvarande Sovjetunionen 1975 på initiativ av Sten Carlberg som sett programmet och tyckte Sverige var redo för lite Sovjetisk barnunderhållning.

Sten Carlberg kom senare att skriva nya manus, ny musik och göra röster till den svenska versionen tillsammans med Agneta Bolme Börjefors.

Väl i Sverige så gjordes dockorna om i svensk version, i en mycket mindre kvalitativ upplaga, något som jag personligen inte förstår då originaldockorna var mycket välgjorda och med stora sympatiska fördelar. De svenska kopiorna ser billiga ut, mer som gamla använda mjukisdjur än något annat.

Drutten och krokodilen Gena är i denna utgåva på dvd i sin ryska skepnad men trots det svensktalande utan möjlighet att välja annat. Ett stort minus tycker jag, som varken är publik av nostalgiska skäl eller för att jag tror att jag kommer bli överraskad av intrigen. Hade väldigt gärna sett fler språkval, eller jag ska kanske säga: Fler möjligheter överhuvudtaget. För det här är en hemskt dålig utgåva när det kommer till extramaterial, det finns ingenting extra förutom att man kan lyssna på det hela på finska… Spännande!

När man väl tagit sig igenom de korta menyer som finns så kan man välja mellan fyra avsnitt. ”Krokodilen Gena”, ”Drutten”, ”Shapp o klack” och ”Drutten i skolan”. I den ordningen är det rekommenderat att man ser dem, eftersom det presenteras karaktärer löpande från avsnitt ett till fyra, varav alla avsnitt har ett varsitt väldigt tydligt budskap, alltid i stil med ”Var snäll” och ”Lek och ha kul”. Nåt som inte känns helt fel i kontrast med vad man vanligen ser på tv och film.

I första avsnittet kommer Drutten till serien i en låda apelsiner, ingen vet vad han är för något, inte ens han själv. Han döps av en frukthandlare som kallar honom ”Klantdrutten” som senare blir bara Drutten. Krokodilen Gena arbetar på zoo, som just krokodil. En typiskt rolig ide för serien, där alla djuren i parken går hem efter dagens arbete. ”Shapp o Klack” är en mycket roande karaktär, hon är en äldre dam med en ynglings sinne, som busar och härjar bäst hon kan hela tiden. Hon blir en av de stående karaktärerna genom avsnitten och tillför mycket av det roligaste till serien i de här avsnitten.

Det hela är cirka 70 minuter oskyldig underhållning, det spelar inte så stor roll om man sett det förut eller hur gammal man är, om man ser det på grund av nostalgi eller om man ser det för första gången. Du kommer att le, för allting med det här har en mysig känsla som det är väldigt lätt att ta till sig, helt utan våldsinslag och passande till alla åldrar.

Det enda negativa är bristen på just extramaterial och att arbetet på menyer är under all kritik, i övrigt är det väldigt, väldigt trevligt och mycket, mycket gulligt.

Drutten och Krokodilen får en hyfsat värdig återkomst till tv-rutan och jag tror att någon gång i framtiden även om planerna inte är så nu. Så kommer dom att återkomma till tv. Då kommer jag att vara en av tittarna, för förutom de fyra avsnitt vi presenteras här, finns det över 600 till någonstans. Det är nog bara en fråga om när dom grävs fram.

INGA KOMMENTARER