Hicke & Tandlöse

Otroligt snygg och underhållande uppföljare!


Hicke överlevde det första äventyret då han och hela hembyn gick från att hata drakar, till att leva jämsides dem i frid och fröjd. Hela världen har dock inte förstått att de bevingade bestarna inte är av ondo och när Hicke äventyrligt utforskar världen så stöter han på en annan by, som likt hans egen förut, hatar drakar mer än något annat. Tillsammans med draken Tandlöse och uppbackad av alla sina trogna vänner försöker Hicke stoppa ett begynnande krig – och mitt i allt så förändras hans liv markant, då han både vinner och förlorar viktiga personer i sitt liv.

Draktränaren 2Snyggt är bara förnamnet när det kommer till vad Dreamworks gjort med Draktränaren 2. Den första filmen var en visuell fest och hade mängder av spretiga, uppfinningsrika karaktärer men det var ingenting jämfört med vad som finns i den här upphottade, mer tempofyllda och väldigt spännande uppföljaren.

Helt klart en film som inte lider av uppföljarsjukan och enbart upprepar det framgångsrika innehållet i originalet utan här är det nytt, större och häftigare. Den främsta framgången måste jag säga är animationerna, för det är otroligt vackert. Rikedomen i detaljerna är fantastisk, fysiken i rörelser är omöjligt verkliga, både stora som små, färgerna och miljöerna härliga att titta på och karaktärsdesignen överlag lik sin föregångare men ordentligt tillsnyggad och förfinad.

Personerna är fortfarande drivande för handlingen och återigen ställs Hicke som hjälten mellan sin by och deras nya fiende. Spelar inte Hicke alla sina kort vid rätt tidpunkt så kommer det som blivit ett paradis både för människor och drakar att förgöras, likt hur det i världen ser ut, krigsherrar söker efter den ouppnåeliga makten och det är upp till folket att sätta stopp för dem. Lite revolutionärt, mycket inspirerande.

Karaktärerna är också starka, både kvinnor och män, men i fördelningen här visar sig det enda stora misstag som Draktränaren innehåller. Den starkaste kvinnan av dem alla, en dam som efter att ha lämnat sin familj och krigat sig fram till att bli drakarnas beskyddare, boendes kargt i ett hårt landskap och alltid förlitat sig på sig själv. Ja, hon förvandlas väldigt snart till en “husa” när det dyker upp män i hennes liv. Det här är kanske inte hela världen för många, men för mig som vill se Draktränaren med mina döttrar och är superglad att det finns starka kvinnliga karaktärer att se upp till så blir det ett fatalt misslyckande. Tankesättet är föråldrat och just den här biten sänker mitt betyg, utan att det blir ett dåligt betyg ändå.

Draktränaren 2 är på de flesta andra sätt en perfekt uppföljare som tar tillvara på allt det som lämnades öppet från den första filmen och knyter ihop det. Allt från det dramatiska i familjelivet till drakarnas mytologi ges plats bredvid mäktiga strider i ett fantastiskt äventyr. Det här är är utan tvekan en av årets bästa animerade filmer och har du inte sett den redan så missa för guds skull inte nu. Det gäller oavsett om du är vuxen eller ung.