Djungelboken

Snart 50 år på nacken och lika underhållande än.


Rudyard Kipling skrev berättelserna som senare skulle bli en av Disneys större framgångar. Första gången publiken bjöds in i djungeln var 1967 och nu 46 år senare är det med samma glädje man trallar ur den.

Du känner säkert igen handlingen, men om det skulle vara så att du faktiskt inte sett filmen så följer vi människobarnet Mowgli. De första tio åren av hans liv har spenderats hos en humanistisk vargfamilj efter att pantern Bagheera hittat honom övergiven och allena i djungeln. Livet blev ett bekymmersfritt glädjeämne och Mowgli var säker på att hans rätta plats var just i djungeln. Men dagen då vargarna hörde talas om att den ondsinte tigern Shere Khan återvänt till området, så måste Mowgli försvinna. Tillbaka till människobyn där han egentligen hör hemma trots att han aldrig satt sin fot där…

Motvilligt eskorteras Mowgli mot den närliggande byn av Bagheera, som under åren blivit som en farbror. På vägen möter och stöter de sig med en mängd karaktärer där de mest framstående såklart är den dansande och sjungande jazzbjörnen Baloo, S-s-s-slingriga Kaa med sin hypnotiska blick, egenutnämnde Kungen över djungeln; Orangutangen Kung Louie och givetvis den lömske Shere Khan som hela tiden är hack i häl det mumsiga människobarnet.

Djungelboken blurayResan blir både spännande och inspirerande men främst rolig och fylld av magnifik musik. Varje melodi är en typisk sån man inte får ur huvudet och gärna dansar i takt till flera dagar efter att filmen tagit slut. Och här hemma råder det djungelfeber. Mina barn sjunger att man ska vara nöjd med allt vad livet ger och själv håller jag mig till “Jag vill ju va som du…” samtidigt som jag försöker dansa lika galant som Baloo. Inte helt framgångsrikt.

Filmen levererar många budskap som både barn och vuxna kan tänka över och ta till sig. Lojalitet och vänskap, tillhörighet och olikheter men även att bara koppla av och ta det lugnt, personifierat i den avslappnade Baloo emot kontrollfreaken Bagheera. Jag har ingenting emot det men kan reservera mig en aning gällande det aningen märkliga (heteronormativa) slutet, där det gäller att komma ihåg när filmen gjordes och hur världen fungerade då.

Även animationen med dess grova linjer som är väldigt olikt det man ser i tecknade filmer påminner om filmens ålder, men inte alls på ett dåligt sätt. Kvalitén har snyggats till i färg och upplösning och gör sig riktigt väl på stora tv-apparater med nästan lika stora högtalare tillkopplade. Det engelska ljudspåret är alltid att rekommendera (både för skådespel och ljudkvalité) men det svenska ger ett mervärde nostalgiskt. Djungelboken har ju funnits med på Disneys julafton många år, med svenska röster som ju blivit de “rätta” rösterna att lyssna till. En smaksak, och filmen tåls att ses med båda versionerna också då de både får fram karaktärerna och gör filmen underhållande.

Har du inte sett Djungelboken så är det definitivt dags att göra det. En av mina favoriter när det kommer till Disney och på bluray gör sig filmen riktigt bra. Extramaterialet innehåller även ett alternativt slut (i storyboardformat) som möjligen hade varit bättre men som aldrig spelades in. Samt en fyrtio minuters dokumentär om männen (nio stycken) som arbetade på Disneys studio när magin flödade som rikast. Riktigt intressant även om det inte är direktrelaterat till Djungelboken. Ytterligare så finns det “klassiska” dvd-bonusmaterialet med, kommentarspår, Rocky the Rhino (en karaktär som ströks ur filmen) och en hel del mer. Minst intressant är ett studiebesök på Disneys zoo någonstans, reklamplojigt och dåligt upplagt – något jag helst inte lagt något tid på.

INGA KOMMENTARER