Gänget i The Dilemma

Ibland är det extra svårt att vara en bra kompis.


Ronny och Nick har varit kompisar sen barnsben och de har alltid ställt upp för varandra villkorslöst. När Ronny (Vince Vaughn) en dag upptäcker att Nicks fru Geneva (Winona Ryder) har ihop det med en yngre man så förändras allt det. Han hamnar i han i ett virrvarr av förvirring utan många val, där han antingen försöker rädda kompisens äktenskap själv, eller tar den svåra vägen och berättar vad han vet.

Och givetvis så väljer Ronny den enkla men ändå krångligaste vägen för att rädda kompisens äktenskap. Bakom ryggen på Nick spelar Ronny ut alla kort i leken för att få Geneva på rätt spår igen och under tiden brottas han med sina egna planer att fria till flickvännen Beth (Jennifer Connelly) som inte alls förstår varför hennes pojkvän plötsligt börjat bete sig som en galning.

Det är Vince Vaughn som fått det största lasset att dra i The Dilemma och han gör det faktist riktigt bra. Jag har aldrig fastnat för Vaughn’s sätt att porträttera karaktärer tidigare eftersom karaktärerna han oftast gör inte är särskilt lättgillade. Ronny däremot, han är lättgillad. En vanlig kille som försöker göra det bästa av en situation som inte är bra på något sätt. Och tillsammans med Winona Ryder som är den näst mest betydande rollen så fungerar han riktigt bra. Ingen glänser speciellt men vikten av att ge rätt roll till rätt person syns så bra här, då de alla passar som handen i handsken, för att ta till ett slitet uttryck.

Ron Howard som regisserat vet rutinmässigt hur en film ska berättas och The Dilemma är en av hans mer lättsamma produktioner, speciellt jämfört med Cocoon, A Beautiful Mind med flera, han har mängder av bra filmer i bagaget och jag kan inte tänka mig att han på något sätt skulle kunna misslyckas med att få till The Dilemma, vilket han inte heller gör såklart. En stadig film med ett enkelt men detaljerat manus från en annan rutinerad man i Allan Loeb som skrivit många framgångsrika mellanmjölkskomedier. (The Switch, Here Comes the Boom.)

The Dilemma klarar sig mycket på grund av all rutin och kompetens bakom och framför kameran men den gör inga anspråk på att vara en komedi över alla andra. Situationskomiken är rolig och timingen på skämten helt ok, men ingenting som The Dilemma erbjuder känns riktigt nytt. En perfekt film när man har tråkigt en söndag och känner att tiden borde gå lite snabbare, den ger några skratt och lite engagemang, mer än så behövs det inte ibland.