Devil Seed Njutafilms

Stelt men med en viss charm.


Kanadensiske regissören Greg A. Sager slår sig fram i djungeln av skräckfilmer där en ung kvinna blivit besatt av en ilsk och pilsk demon med Devil Seed, en samling stela scener som trots att de inte är särskilt storartade sitter och trycker på en viss charm.

Devil Seed DVDMycket av det beror på den vackra huvudrollskådespelerskan Michelle Argyris, hon spelar Alex – en ung kvinna som just återvänt till college och sina rumskompisar Jessica & Breanne (Shantelle Canzanese & Vanessa Broze). De firar återföreningen med en blöt utekväll som av en händelse avrundas hos ett handsiande medium i en för tjejerna skrämmande upplevelse. Dagen efter minns inte Alex någonting och kvällen därpå börjar hon bete sig väldigt märkligt. Hallucinationer och sömnvandringar övergår i sår och svimanfall, då hennes nu vakne och väldigt ivrige besökare planerar att bli väldigt fysiskt närgången i jakten på en värd till sin planerade avkomma.

Ok, det finns ungefär en miljon olika filmer med en kvinna som blir besatt av demoner där de får hjälp av oanande kompisar och äldre herrar i dåligt sittande kläder. På det här sättet är Devil Seed långt ifrån originell. Alla typiska inslag finns med, som förklaringen av filmens historia i flashbacks, attacker i nutid från en starkare (osynlig) makt med en redig förkärlek för leviterande sexscener (våldtäkter) och misstron från rationella människor som trots att de ser vad som händer – vägrar inse fakta. Delvis frustrerande i sin vanlighet och delvis lockande genom en tuff Argyris som verkligen kan se skrämmande ut i sin besatthet skapar Devil Seed en hatkärlek. Och i slutändan vinner “hatet” då en persons coolhetsfaktor inte väger upp för resterandes dåliga skådespel och filmens generellt sega och konstigt nog rätt riktningslösa handling.

Berättandet är inte dåligt men det är långdraget och segt. Ibland bjuds det på överraskningar men gångerna jag rycker till är få. Helt klart en utmanare till filmer som The Last Exorcism Part 2 eller The Possession (2012) fast med sämre skådespel och mindre spektakulära effekter. Det som saknas är det som gör skillnaden och med lite mer pengar är jag säker på att Greg A. Sager skulle kunna frambringa en precis lika generisk och ospännande film som Hollywoods skräckavdelning sugit musten ur, men resultatet i Devil Seed ligger ett snäpp under den “kvalitén” och är ingenting jag direkt rekommenderar så länge du inte är väldigt förtjust i filmer om demoner.

INGA KOMMENTARER