Elizabeth Banks & Tobey Maguire i The Details

Mycket variation och mycket skratt, för den med mörkare humor.


Jeff (Tobey Maguire) är gift, har en son och arbetar som gynekolog. På sistonde har han spenderat mycket tid på att få familjens gräsmatta omlagd, med nytt sprinklersystem. Men det nya gräset blir inte den rogivare han hoppats på, när en familj tvättbjörnar flyttar in och finner det hejdlöst roligt att veckla upp de många mattorna som rullats ut, i jakt på mask. En simpel sak måhända men bara början på det kaos Jeff’s liv håller på att förvandlas till, där tvättbjörnar, njurdonationer, utpressning och mord bara är några av anledningarna till varför hans psyke långsamt bryts ned, en process som bara kan brytas genom goda gärningar och hårt arbete.

The Details är en film för dig som gillar lite mer svart och ondsint humor. För ständigt så dyker det upp nya problem för Jeff, som om han inte råkar mörda den halvgalna grannens katt istället blir tagen på största allvar när han berättar om sina mörkaste fantasier, för att senare få reda på att de i efterhand skett. Jag tycker The Details lyckas väldigt väl med att skapa en bubbla av omöjligheter och osannolikheter utan att den exploderar och bara blir överdrivet strunt. Karaktären Jeff är lika mycket en godhjärtad vän som han är en otrohetssuktande äkta man, och med Elisabeth Banks spelande hans bättre hälft skapas det en trovärdigt äktenskapssituation också.

The Details DVDRollerna på sidan av är några stycken och enkla att ty sig till. Bäst av alla, trots att Maguire passar i sin roll, är Laura Linney som antagit rollen som Jeff och Nealy (Banks) granne, hon är vansinnigt rolig hela tiden, en typisk “catlady” med glimten i ögat. Även Ray Liotta och Dennis Haysbert gör två involverande roller, där Liotta får tillfälle att leverera en monolog som nog är tänkvärd för många i världen.

Manuset är långsökt och tokigt, men välskrivet av samme man som regisserar, Jacob Aaron Estes. Han är relativt ny i spelet och jag anser att han har en hel del att komma med. Sen tidigare har han både provat drama i Mean Creek (som handlar om mobbning och hämnd) samt spöken i Summoning (som jag inte sett men den verkar rätt generisk). Skämten har mörkare karaktär och rollerna är välspelade av rutinerade skådespelare, så ingenting större att klaga på där.

Det finns vissa moment i filmen som inte riktigt går hem, som sänker tempo och gör att man tappar lite intresse, men överlag så är The Details en underhållande och smart film som jag verkligen är glad att jag tog mig tid att se. Inte bara för skratten utan också för filmens budskap om förbättring och ärlighet. Något de flesta glömmer bort är viktigt ibland…

INGA KOMMENTARER