Romuald et juliette DVD Det ligger en vit man i din säng mamma!

Samhällsklyftor fylls igen och kärleken gror.


Romuald och Juliette träffas nästan dagligen, oftast på Romualds kontor när Juliette tömmer hans sopkorgar och dammar av glasskivor. Hon, städerska och ensamstående fembarnsmamma med fem skilsmässor i bagaget. Han, företagsledare i ett lyckligt äktenskap, två barn och både hemhjälp och chaufför. Från olika världar men inte så olika ändå. Och det får vi lära oss mer om när en omfattande kupp mot Romuald avslöjas av Juliette, och de två lär känna varandra utanför arbetsplatsen, hemma hos Juliette, där hon är chef och ingen annan.

Den svenska och väldigt långa titeln “Det ligger en vit man i din säng Mamma!” kommer från ett citat i filmen när ett av Juliettes barn hittar Romuald sovandes i mammans säng. Juliette själv sover i badkaret bredvid tvätthögar och den trasiga tvättmaskinen med fötterna på kranen som bara ger kallvatten om den inte får hjälp av en tång för varmvattnet. I rummet bredvid sover fyra barn tätt ihopklämda i ett litet rum och det femte barnet är pojken som uttalar orden som blir magiskt gulliga i just den stunden. Hela atmosfären runt den här tidpunkten och Juliettes lägenhet är underbara. Ett typiskt hem som jag skulle vilja leva i, men som jag skulle bli galen av att städa och hålla i ordning.

Och filmen håller samma karaktär som Juliettes lägenhet. Det är en romantiskt lagd berättelse som både har dramatik och humor med mycket detaljer. Det håller sig realistiskt med några pikar mot det franska samhället under sent åttiotal när filmen kom ut, pikar som är lika aktuella idag, om inte mer. Kampen för Juliette, för hennes barn och lyxen i det övre skiktet av samhället porträtteras mycket väl och poängen att alla är lika i grund och botten, att det finns hårt arbetande och lata på båda sidor plockas med lätthet.

Den lättsamma berättelsen gör vid sidan av samhällsproblemens närvaro en trevlig film att ta till sig. Det romantiska är mysigt, det komiska är roligt och kuppen mot Romuald och hans risk att falla från högsta toppen ger kraft åt att föra samman de två olikheterna. Det är smart berättat med glimten i ögat och även om det oftast känns rätt uppenbart vad och hur filmen kommer att avslutas så ges det några överraskningar på vägen dit. En god fransk film är ju aldrig fel och den här kan jag rekommendera till alla vuxna som planerat att ha lite gediget soffmys, dock är det inte en film som gör sig intressant för alla åldrar utan mer en vuxenkomedi där mycket igenkänning behövs för att få ut fullt nöje.

INGA KOMMENTARER