Det är upp till dig!

Har Lundingruppen rent mjöl i påsen?


Eller är det en kladdig sörja blandat med blod och olja? Frågan ställs i Det är upp till dig! som är en ny svensk dokumentär som söker efter sanningar i Etiopien och Sudan, länder där det finns olja och pengar att tjäna. Men även vackra länder som har en rik kultur, människor som lever av vad jorden kan erbjuda, självförsörjande hushåll – vars existens tycks helt oväsentlig för kapitalets framfart.

Det är som om att oljan inte får vara kvar innanför skalet på vår planet. Den måste upp och kosta vad det kosta vill, konsumtionen av olja är ett världsproblem och oljepriserna stiger, det prats om kriser, utarmning med mera. Det är upp till dig! kommer i precis rättan tid, för att skapa debatt, för att väcka dem som sover (inklusive mig) och för att ge oss en insyn i vad som händer i en annorlunda del av världen. Där Phillips Wake-up-light är ljudet av en AK-47’a som osäkras och fredagsmyset består av att röra sig mellan byar för att rädda sina barn från att gruppvåldtas.

Det är en rätt så komplicerad uppgift som dokumentärfilmaren Maj Wechselmann har tagit sig an när hon vill förklara så mycket som möjligt kring vad som händer och har hänt i de drabbade områdena sen lång tid tillbaka. Det verkar som om att det finns alltför mycket information att dela med sig av och jag finner det aningen rörigt att hänga med i ärlighetens namn. Förmodligen beror det här på att jag inte har läst på, jag är inte insatt i oljepolitik mer än att jag inte har körkort och förlitar mig på publika transportationer och cykeln för att försöka hjälpa till… men mycket av all information som rusas förbi fastnar och det är en lärorik resa. Verkligen.

Att Sverige skulle vara ett lamm bland resterande världens vargländer är ju naivt att tro. Det är en av sakerna som tas upp i Det är upp till dig! som jag tycker verkligen framgår klart och tydligt. Carl Bildt ställs bitvis mot väggen för sitt engagemang i Lundingruppen, där han varit aktiv samtidigt som han haft politiska uppdrag som anses ha kunnat kollidera med privata intressen. Det är upplysande att se, jag har alltid tyckt att Bildt har varit en hyvens moderat, för det finns ju väldigt många sådana också trots att deras politik inte faller mig i smaken, men Maj Wechselmann får mig att betvivla mina egna uppfattningar, vilket ju alltid är nyttigt. (?)

Det är upp till dig är inte en sexig dokumentär som förlitar sig på cinematografi eller snygga skyltar. Informationen ligger i främsta hand, känslodrabbande vittnesmål kring oförrätter som skett sliter i empatinerven och frågeställningarna är många. Vi får bekanta oss med internationella kämparsjälar som vägrar ge upp, lokalbefolkning med mera samt får till viss del lyssna på Lundingruppens åsikter, inte genom direkta intervjuer men från arkivmaterial. De nekar givetvis, precis som Dole nekar i Bananas!* och alla andra storföretag nekar i dokumentära sammanhang. Inga överraskningar där.

Använd Det är upp till dig! för att utbilda dig själv och andra i vad som händer i världen när jakten på olja fortgår. Behöver vi den verkligen så mycket att det här är acceptabelt? Blundar vi för hemskheter för att kunna pendla i stadsjeepen varje dag? Du kommer säkert, precis som mig att ha flera tankeställare snurrandes när du sett den här filmen. För det är en ögonöppnare, ett oförlåtande dokument kring oljans på de flesta sätt förorenande egenskaper…

Missa inte heller den förfilm som finns med på dvd’n. Där vi får veta mer om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som i skrivande stund fortfarande sitter fängslade misstänkta för terrorism. Bland annat så kan du ta del av en analys kring en väldigt vinklad film som användes i bevisningen mot de två journalisterna. Mycket intressant.

INGA KOMMENTARER