Zlatan Ibrahimovic i Den unge Zlatan

Fotboll är inte min grej, men en bra dokumentär är alltid trevligt.


Dokumentärfilmarna Magnus och Fredrik Gertten verkar kunna ta vilket ämne som helst och förvandla det till något intressant oavsett vad man tyckt och tänkt om saken förut. Fotboll har under de senaste 20 åren för mig varit ett oerhört slöseri med tv-tid och när det gås igång i fikarummen om den senaste ligamatchen, det där målet som inte skulle varit med mera med mera och i cirklar runt runt runt så stängde jag alltid av. Slöt öronen och funderade på om jag skulle se bra ut i en Spindelmannen-dräkt eller inte. Förmodligen inte.

Unge Zlatan blurayMen nu när jag sett Gerttens’ porträtt av sveriges bollfenomen Zlatan Ibrahimovic aka “Zlatan” aka “Ibra” aka “den där jäveln från Rosengård” så är det med en begynnande mancrush som jag följer inledningen av hans professionella karriär. Från bollplan i Rosengård (inte så mycket om det) till Malmö FF i tonåren och tidiga tjugo. Mot Europa, Ajax, plantskolan för de stora stjärnorna (har jag fått förklarat för mig i fikarummet) där han inte riktigt passade in, där han kämpade mot andra hungriga unga fotbollsspelare med allt att vinna, mot Italien där han äntligen hittade helt rätt. En väg som kantats av fram- och motgångar som kanske inte hade uppmärksammats lika mycket om inte Zlatan hade varit just Zlatan. En visionär med stort självförtroende, killen som vågade synas i landet Lagom och lyckades med det. Med råge.

För idag är Zlatan lite av vår Jesus. Romarna hatar honom medan de kristna ber vid hans fötter (vem som är vem i den liknelsen får du lista ut själv) men än så länge har ingen lyckas med en korsfästelse. Zlatan är nummer 1 oavsett om man vill det eller inte och Gerttens’ film illustrerar varför det är så. Vi får se vreden, viljan, pressen samtidigt som den nonchalante mästaren bevisligen är mer mänsklig istället för bara en rund bricka i dominot.

Gillar du svensk fotboll är det här såklart en film att se nu mitt i EM-hetsens vildaste tider. Den kommer vara lika aktuell när finalmatchen blåsts av också så hinner du inte mellan matcherna så ta den efteråt. Jag lärde mig mycket om personen bakom fasaden och fick ett lite smått nytänt intresse för sporten. I skrivande stund har jag faktiskt sett fem matcher i EM, de första fem fotbollsmatcherna jag sett på… vad var det jag skrev, 20 år. Endast tack vare den här filmen.