The Big Year dvd Packshot

Black, Martin och Wilson på fågeljakt. Med kikare.


Temat fågelskådning känns lite sisådär innan jag börjar komma in i Den Stora Jakten, som handlar om mycket mer än tre herrar med en stor passion runt allt bevingat på denna runda jord. En redig familjefilm som påminner om Rat Race och klassikern Cannonball Run, med kapplöpning, tjuvtrick och mycket glad humor.

Handlingen cirkulerar som en havsörn runt den framgångsrike finansmannen Stu Preissler (Steve Martin) och de yngre förmågorna Kenny Bostick (Owen Wilson) som driver byggfirma samt Jack Black som givetvis antagit loser-rollen med jobb inom data och det klyschiga singellivet som tillhör yrkesgruppen. Vem av de tre skulle annars varit losern?

Tillsammans har de en sak gemensamt och det är fågelskådning och de är allt annat än helghobbyister som tar med sig ett par limpmackor, en hopfällbar stol och korsordet för att göra kikartittningen till en utflykt.

Det här handlar om hardcore-fågelskådning där drömmar om världsrekord i antal sedda fåglar på ett år hoppas bli verklighet. (Ett rekordförsök som kallas Big Year, filmens originaltitel.) Alla tre har ställt in siktet på att slå det nuvarande rekordet, och precis som om det hade varit ett lopp från A till Ö så följer deras vägar varandras då väder och årstider lockar fram de mest svårhittade fåglarna som behövs för att ens vara med i matchen. Rivaliteten är given och krokbenen sträcks ut (på ett ovanligt hederligt sätt) för att komma högst på listan. Men det är såklart inte enkelt att både vara en fågelskådare av världsmästarrang samtidigt som det verkliga livet, partners, familj och affärer pockar på uppmärksamheten. Frågan är hur man hanterar ett 24-timmarsjobb sett ur kikarlinsen samtidigt som man jonglerar med de verkligt viktiga bollarna utan att se någonting än suddiga skuggor…

Det var länge sedan jag såg Steve Martin i en vettig komedi och kanske tar jag mig vatten över huvudet när jag kallar Den Stora Jakten för det, men jag tycker att den innehåller mycket av det klassiska som jag ofta saknar i humoristiska filmer nuförtiden. Martin gjorde enligt mig sina bästa filmer på åttiotalet (eller så är det bara för att jag växte upp med dem) och det var länge sedan jag såg honom såhär bra, mycket på grund av att vi som kommer ihåg tas tillbaka till lite av vad komisk film handlade om för tjugofem – trettio år sedan.

Här hittar vi givetvis jakten, där humorn och utvecklingen trycks in och man faktiskt får chansen att lära sig en hel del om fåglar också, sen har vi hemmet och det traditionella i familjevärdet . Det är förvisso rätt förlegat framställt ur genusperspektiv, men ger ändå en känsla av välbehag just på grund av sensmoralen att det är bra att stötta, visa respekt och vara en god partner. Det ställs mot viljan att förverkliga sig själv till vilket pris som helst. Ibland går det inte att både äta kakan och ha den kvar, eller det går ju aldrig, vilket visar sig vara sant för en av våra fågelskådare som blir tvungen att välja vad han egentligen prioriterar högst.

Mixen av humor och moraliserande är bra balanserad och det blir aldrig ett föreläsande stuk på det som döljs bakom den roliga fasaden utan hålls jämnt. Jag tycker om innehållet och frågeställningarna, möjligen baserat på var jag befinner mig i livet – men jag misstänker att det är rätt universiella frågor som tas upp, där många nog helst inte uttalar sina svar högt inför sin partner, vilket ju är väldigt synd kan jag tycka.

Filmen är överlag välspelad och rollerna har satts runt skådespelarnas typiska sätt att agera. Martin är en klassig man, Owen Wilson en medelklassare med hybris och Black en underdog, och den enda av de tre som råkar ramla över en möjlig romans som presenteras av Rashida Jones, även hon en enträgen fågelälskare på jakt. Vi erbjuds så pass mycket fart och fläkt som det får plats när människorna i bild måste smyga fram till sina mål, ok lite mer än så faktiskt och som sagt en bra balanserad film som jag tycker du ska se om du gillar någon av de tre manliga huvudrollerna, fågelskådning eller traditionella familjevärderingar och de prövningar alla de här sakerna kan ställa inför.

INGA KOMMENTARER